Fornuftig å bruke kaffegrut i hagen?

Da har vårværet så smått begynt å komme, og det gir god anledning til å gjøre klart i hagen. Bed skal renskes og løv og kvist må fjernes. Det er nå vi legger grunnlaget for hvordan hager og bed skal blomstre utover sommeren.

Kaffegrut som legges i en blomsterpotte som gjødsel

For at plantene våre skal trives, gjelder det å legge til rette for at de får nok næring. Regelmessig stell, tilførsel av riktig gjødning og nok vann er en selvfølge, og for noen planter kan nettopp litt kaffegrut være en viktig «vitamininnsprøytning». Men pass på! Det er ikke alle planter som skal tilføres kaffegrut, og det er viktig å tilføre plantene kaffegrut på riktig måte for å få en god effekt!

Bruk med måte

Kaffegrut inneholder både fosfor, kalium og nitrogen sammen med flere andre stoffer som plantene trenger. Det bør jo tilsi at kaffegrut er en utmerket næringskilde for plantene. Men det er viktig å være klar over at næringsstoffene i gruten bruker tid på å trenge ned i jorda. Ønsker du å gi plantene dine en «boost» i starten av vekstsesongen, bør du derfor tilføre annen næring den første tiden. Det kan eksempelvis gjøres i form av blomsterjord eller plantejord. Begge disse variantene er utviklet for å gi maksimale vekstforhold for plantene. Plantejord er primært beregnet på planter som dyrkes ute, mens blomsterjord også kan benyttes til inneplanter.

Det er også viktig å huske på at det viktigste stoffet i gruten er koffein som ikke nødvendigvis er optimalt for plantene.

Koffein kan nemlig i enkelte tilfeller bidra til å skape en mutasjon i plantene som gjør at plantene mister mer blader enn normalt. Disse bladene inneholder koffein som igjen påvirker jordsmonnet. Det kan gjøre det vanskelig for andre planter som vokser i nærheten. Det er også enkelte undersøkelser som viser at for mye koffein kan ha en negativ effekt på spiringen.

Godt for plenen og i komposten

Er det da bare negativt å bruke kaffegrut som gjødsel i hagen? Svaret er ikke entydig. Flere undersøkelser har eksempelvis vist at moderat bruk av kaffegrut på plener har hatt en god effekt.

Dette forklares bl.a. med at mark trekkes til plener som gjødsles med kaffegrut, noe som gir god jord og fine forhold for gresset.

En annen måte å bruke kaffegruten på, er å la den inngå i komposten. Vel og merke i begrensede mengder. For å få best effekt av dette, kan det være en idé å blande kaffegrut sammen med annet matavfall og blande dette med karbonholdig avfall som for eksempel løv.

Prøv deg frem

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål når det gjelder å bruke kaffegrut som næring til planter. Noen planter trives åpenbart med å få tilført stoffene som finnes i gruten, mens andre tåler dette tilskuddet dårlig. Flere faktorer ser ut til å innvirke på dette, bla. jordsmonnets surhetsgrad. Konklusjonen er derfor at kaffegrut i mindre mengder kan inngå som en del av plantegjødslingen, men det bør brukes forsiktig. Viser plantene tegn på at spiringen stopper opp, og at blader faller av eller visner, bør kaffegruten byttes ut med andre gjødningsmidler.

Har du noen gang tenkt på å skape din egen stedegen flora, som blir et lite paradis for humler, bier og insekter. Hvor de kan kose seg meg nektar, pollen og finne hvile og bosted! Perfekt for de og perfekt for plantene dine!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring