Historisk verdensmester i baristakunst

VM i baristakunst 2018 ble avholdt i Amsterdam i juni.

Baristakunstner
Vinner av VM i baristakunst 2018

Etter fire konkurransedager var det til slutt Agnieszka Rojewska fra Polen som ble utropt som vinner. Hun er den første kvinnen som har blitt verdensmester i baristakunst; den gjeveste tittelen en kaffeprofesjonell kan oppnå.

Agnieszka Rojewska utkonkurrerte 55 baristaer da hun gikk til topps i konkurransen, som har det offisielle navnet World Barista Championship. Alle deltakerne hadde kvalifisert seg ved å vinne nasjonale mesterskap i sine respektive land. I VM i baristakunst gikk 16 videre til semifinalene og seks til selve finalen.

Første kvinne

Den ferske verdensmesteren har vært i kaffebransjen i over ti år. Rojewska begynte karrieren som barista i en kaffebar, før hun etter hvert startet sin egen kaffebar. I dag jobber hun frilans i kaffebransjen, men har de siste årene deltatt i en rekke konkurranser.

Rojewska deltok i World Barista Championship både i 2015 og 2016, men nådde bare opp til 34. plass. Hun gjorde med andre ord et realt byks i år, som ser ut til å bli Rojewskas store gjennombruddsår. Tidligere i år vant hun det polske mesterskapet i Latte Art for fjerde gang. Dermed har Rojewska muligheten til å bli verdensmester for andre gang i 2018. World Latte Art Championship går av stabelen i Brasil 7.–9. november. Hun vant for øvrig «Coffee Masters» i London tidligere i år. Også da ble hun den første kvinnelige vinneren av konkurransen.

Kreativ i konkurranser

Det sies om Rojewska at hun holder kreative og originale presentasjoner når hun konkurrerer. Det var også tilfelle under VM i baristakunst; hun var blant dem som benyttet seg av en ny regelendring. Den nye regelen åpnet opp for en mer fleksibel bruk av bordoppsettet. Rojewska monterte til og med et egetdesignet bord, snekret av hennes far og fraktet fra Polen.

I presentasjonen fokuserte Rojewska på kommunikasjonen mellom henne som barista og en kaffebarkunde. Denne ''kunden'' ble for første gang introdusert for spesialkaffe, og simulerte et slikt møte overfor dommerne. De ulike kaffedrikkene hun serverte, var alle laget av kaffe fra Etiopia:

– Det er den første kaffen jeg ble forelsket i, fortalte hun dommerne.

Årets resultatliste

Tribunene var fullsatte av entusiastiske publikummere under finalen, ikke minst da tiden var kommet for å annonsere vinneren. Spenningen blant finalistene var til å ta og føle på da vinneren skulle kåres. Det ble sterke gledesscener da Agnieszka Rojewska til slutt ble utropt som den nye verdensmesteren i baristakunst.

 1. Agnieszka Rojewska – Polen
 2. Lex Wenneker – Nederland
 3. Mathieu Theis – Sveits
 4. Michalis Katsiavos – Hellas
 5. Cole Torode – Canada
 6. John Gordon – New Zealand

Tore Øverleir representerte Norge i årets VM. Han jobber til daglig som barista på Sellanraa Bok & Bar i Trondheim. Øverleir endte på 25. plass; det er to plasser opp fra plasseringen han fikk da han deltok i VM i baristakunst i 2014.

Konkurranseformatet

VM i baristakunst går ut på å tilberede fire espressoer, fire melkedrikker og fire originale signaturdrikker, dvs. en egenkomponert kaffedrikk. De ulike drikkene kan serveres i en valgfri rekkefølge.

Hver deltaker har 45 minutter på scenen, delt om i tre 15 minutters sekvenser:

 • Forberedelse
 • Prenstasjonen
 • Rydde og vaske etter seg

Totalt seks dommere vurderer ulike aspekter ved prestasjonen; tekniske ferdigheter, smak og visuell presentasjon er noe av det som blir tillagt vekt. Også fremføringen er viktig for totalvurderingen. Under konkurransen har deltagerne en presentasjon av kaffens art og opprinnelse. De må også i tillegg gi en personlig begrunnelse for valget av kaffe.

Formatet i VM er faktisk basert på norgesmesterskapet i baristakunst, som ble startet opp i 1998. Det første verdensmesterskapet ble arrangert i 2000.

Norge har vunnet to ganger

Baristaer fra følgende land har vunnet World barista Championship:

 • Norge (2x – Robert Thoresen i 2000 og Tim Wendelboe i 2004)
 • Danmark (4x)
 • Storbritannia (3x)
 • Irland (1x)
 • USA (2x)
 • El Salvador (1x)
 • Guatemala (1x)
 • Japan (1x)
 • Taiwan (1x)

World of Coffee

Årets VM ble arrangert i forbindelse med messen World of Coffee 2018, som samlet i underkant av 11.000 kaffeentusiaster. Neste års World of Coffee-messe vil finne sted i Berlin.

Trenger du hjelp til å finne en god kaffeløsning?

Legg inn postnummeret til din virksomhet, så finner vi riktig kontaktperson eller se alle kontakter

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring