Hvordan lage egen kaffeost?

Har du hørt om kaffeost? Det er ost som du dypper eller smelter i kaffen! Her finner du oppskriften på hvordan du lager din egen ost om du ikke vil kjøpe den i butikken.

Kaffeost i kaffekopp

Kaffeost høres kanskje litt rart ut, men smaker helt utmerket. Lyst til å prøve å lage din egen kaffeost? Her har du oppskriften:

Slik gjør du:

Ingredienser (til 10 personer)

  • 10 liter upasteurisert råmelk
  • 3 ts løpe/løype (Løpe er en blanding av enzymene kymosin og pepsin som brukes ved produksjon av ost for å få proteinene i melken til å koagulere. 
  • Smør/margarin til smøring

1. Varm opp melken i en stor kjele, til 37 grader. Tilsett osteskallene og rør godt i ca 4-5 minutter.

2. La melken stå på den avslåtte koketoppen i 45 min-1 time, uten å berøre den.

3. Slå på platen og varm opp melken. Denne gangen nesten til kokepunktet (merk, ikke kok).

4. Samle ostemassen til en stor klump med en hullsleiv. Legg klumpen i en stor sil. Klem ut så mye væske som mulig med hendene.

5. Legg en tallerken med vekt oppå (for eksempel en morter). La avkjøle og renne av i 3-4 timer.

6. Form klumpen til en kake på ca 3 cm tykk. Legg kaken på en smurt form.

7. Stek på 225 grader i ovnen, 20-25 minutter. La osten avkjøles.

Ferdiglagd kaffeost!

Den nytes best på denne måten:

Fyll ca. 1/3 av kaffekoppen med finhakket kaffeost og litt sukker. Hell på varm kaffe slik at det dekker osten. Drikk kaffen, men la osten stå. Hell blandingen på en toast og vent på den kulinariske finalen. Drikk kaffen og nyt siste rest av kaffeosten med en skje. (Kaffeost egner seg utmerket til frysing og oppbevaring til festlige anledninger).

Du kan se en video på NRK Nett-TV om hvordan kaffeost blir laget.

Det finnes også flere typer oster du kan putte i kaffe du trenger ikke å lage din egen. Les mer om kaffeost her!

Velbekomme!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring