Iskaffe og kaldbrygget kaffe – hva er forskjellen?

Både iskaffe og kaldbrygget kaffe drikkes kald, men de gir ulike smaksopplevelser og forskjellen ligger i bryggingen. Iskaffe brygges med varmt vann slik som «vanlig» kaffe, og kjøles deretter ned før man gjerne tilsetter isbiter. Den kaldbryggede kaffen blir – slik navnet tilsier – brygget med kaldt vann.
Til 1 liter ferdig iskaffe
Til 1 liter ferdig kaffebrygg
Mål opp 100 gram med grovmalt kaffe.
Hvilken bryggemetode du bør velge, avhenger av flere faktorer.
Å brygge kald kaffe med varmt vann bevarer mye av smaksbildet fra den varme kaffen, inkludert bitterhet og syrlighet. Mens iskaffe kan oppleves som litt for bitter, gir kaldbrygging en mer søtlig og rund smak på kaffen. Begge typene tilsettes naturligvis melk og søtning etter smak, men behovet er ikke like stort for kaldbrygg, ettersom kaffen blir naturlig søt.
En stor forskjell mellom de to metodene er tiden det tar før kaffen er drikkeklar. Mens «standard» brygging som regel tar noen få minutter + tiden det tar for kaffen å kjøle seg ned, må et kaldbrygg stå i minst 12 timer, og gjerne enda noen flere timer. Det tar nemlig mye lengre tid å få frem smakene i kaffen når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.
Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe relativt til mengden vann enn hva tilfellet er for iskaffe. Kaldbrygget kaffe har dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.
Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe.
Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.
Vår personvernerklæring