Farmers

Kunstig nese lukter seg frem til god kaffe

Nyvinningen kan kanskje kan bli et praktisk hjelpemiddel for kaffeindustrien.

En mann lukter på kaffe i kaffebrenneri
Foto: Shutterstock

Etter nitid arbeid gjennom flere år, har forskere kommet frem til en analysemaskin som kan skille mellom ulike kaffeblandinger som er i handelen, melder Sciencemag.com.

Utfordringen har vært at aromaen av brente kaffebønner består av mer enn 1000 forbindelser som endrer seg med brennetemperatur og tid. Men nå kan man finne ut av dette ved at de forskjellige kaffetypene og kaffebønnene har vært sitt molekylære "fingeravtrykk", og dermed kan man klare å skille de fra hverandre.

Ikke bare det, denne oppfinnelsen kan også skille mellom kaffebønner etter hvor lang brenneprosess de har gjennomgått. På den måten kan du finne ut om bestemte bønner er optimalt brent og sammensatt i forhold til de kvalitetskriterier som er definert for dem.

Årevis forskning

Forskere har i årevis forsøkt å komme frem til en enkel måte å analysere og kvalitetssikre kaffe på, men dette har vist seg vanskelig – frem til nå. Så langt har man måttet stole på den menneskelige luktesansen for å finne frem til de gode kvalitetene. Nå kan man altså få hjelp av den «kunstige nesen», ifølge Sciencemag.com.

Den skal da kunne hjelpe kaffeprodusenter rundt om i verden til å finne ut, på få minutter om en bestemt kaffebønne er like god som den forrige eller om den ikke kan drikkes.

Du kan lese hele artikkelen hos Sciencemag.com.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring