Flat white- den nye trendkaffen?

Flat white er ikke nytt for det norske markedet, men den er kanskje ikke så kjent. Vi safer oss som regel inn med en enkel cappuccino, en latte eller rett og slett bare svart kaffe. Men hva er egentlig flat white?

Flat white coffee

En flat white er en kaffedrikk bestående av espresso med mikroskum. Den kan sammenlignes med en latte, men mindre i volum og med mindre mikroskum. Den har derfor en høyere andel kaffe til melk og melk som er mer fløyelsaktig i konsistens - slik at espressoen kan dominere smaken, mens den støttes av melken.

Lag flat white hjemme!

Ingredienser

  • Dobbel ristretto - 2 korte konsentrerte espresso
  • Ca. 1,5 dl melk - helst H-melk (alt. plantebasert melk som kan skummes)

Slik gjør du

  • Lag en dobbel ristretto
  • Skum opp melken
  • Hell melken over ristretto'n, gjerne litt sakte og i sirkelbevegelser slik at kaffen og melken blander seg godt.

Voilà - så enkelt er det å lage en perfekt flat white!

Hva er forskjellen?

Hvis du vil ha en kaffe som lar deg smake mye espresso, men med den kremete munnfølelsen av dampet melk, er dette et godt valg. Men hvor kom den fra, og hva skiller den fra en latte?

Mange vil jo si at flat white er en espresso med dampet melk og lite skum, men er ikke det rett og slett en latte eller en cappuccino? Hva er forskjellen?

Begrepet latte ble tatt i bruk på engelsk rundt 1980-tallet, men konseptet kaffe med varm melk har eksistert mye lenger. I Italia er en caffè latte vanligvis en veldig melkeaktig frokostdrink. Andre steder betyr navnet nå generelt en shot med espresso toppet med dampet melk og et lag skum på toppen.

Og for å fjerne all forvirring med en cappuccino, er hovedregelen at en cappuccino er en mindre, sterkere drikk. En cappuccino er laget med en shot espresso og servert med et tykt lag med melkeskum. Tradisjonelt er en latte større og har et mildere forhold mellom kaffe og melk. Den serveres med bare litt skum.

Vanligvis serveres latte i et 200 ml glass og flat white i en 180 ml keramisk kopp. Historisk sett ville latte hatt litt mer skum (ca. 1 cm) enn flat white (ca. 0,5 cm). Imidlertid har denne forskjellen i skum nesten blitt kastet de siste årene, og de er blitt servert på samme måte.

Flat white tegning med beskrivelse
Blandingsforholdet i en flat white

Hvor kommer flat white fra?

Det er en del debatt om hvorvidt den stammer fra New Zealand eller Australia. Uansett så har den mer eller mindre eksistert siden 1980-tallet. I etterkant dukket den sakte men sikkert dukket opp på flere og flere kaffebarer, i første omgang i USA og Storbritannia. Nå kan du stort sett finne flat white på kaffebar menyer overalt, med noen få unntak.

Kaffedrikken oppstod da de som gikk over fra pulverkaffe til espressobasert kaffe søkte noe kjent fremfor en cappuccino, som den gangen hadde skyhøye topper med skum, men ba om den skulle være ''flat''. Den faktiske drikken har utviklet seg til å være 'flatere' enn en cappuccino (som også er skalert tilbake til mer deilig mikroskum).

Ønsker du å lese mer om forskjellige kaffetyper, sjekk ut:

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring