Har du prøvd ost i kaffen - altså kaffeost?

Dette kan for mange høres helt merkelig ut, det er iallefall ikke den første kombinasjonen man tenker på! Men dette er en helt vanlig tradisjon, spesielt i Colombia, men faktisk i Norden også!

Kaffeost

Kaffe har vært en svært viktig drikk for mennesker i uminnelige tider. Særlig i gamle dager, i de nordligste delene av Norge, Sverige, Finland og Russland, var det vanlig å lage et lite måltid ut av kaffen. De puttet rett og slett ost i kaffen, men ikke hvilken som helst ost - men hjemmelagd kaffeost.

Kaffeost ble servert som et energirikt måltid. Ikke helt ulikt trenddrikken «Bulletproof-kaffe», som er kaffe med smør. Kaffeosten var praktisk å ha med seg f.eks. under arbeid i skogen. I Colombia dypper de en spesiell type ost i kaffen og rører den til en klebrig konsistens er dannet. De drikker dette med en brødskive. For at dette skal fungere, kan du ikke bare bruke hvilken som helst ost. Vanligvis må du bruke queso campesino eller queso doble crema, som er to forskjellige typer colombiansk ost. Å få tak i disse ostene i Norge er jo nesten umulig, men en god erstatter er Monterey Jack eller du kan bruke en mild Cheddar ost som du får kjøpt i blokker. Hvis ikke skal det også være mulig å få tak i egen kaffeost egnet spesielt til dette. Men det kan nok være noe vanskeligere enn de 2 alternativene vi har nevnt.

Slik gjør du:

  • Har du osteskiver, så legg skivene (ca. 3-4 stk) i bunn av koppen og hell nytraktet kaffe over.
  • Har du kjøpt ost som kommer som en blokk, så skjer terninger på ca 2 x 2 cm. Putt oppi ca. 4-6 terninger i koppen, deretter hell varm kaffe over.
  • La kaffen stå i ca 2 minutter slik at osten smelter eller blir mykere.
  • Ønsker du brød til, burde dette være lyst. Det smaker ekstra godt om du rister det i brødristeren først.

Er du den som pleier å ha melk i kaffe, så kan du fint bruke dette også. Men da anbefales kumelk og ikke plantebasert.

Et lite tips: Har du mikrobølgeovn hjemme, kjør osten en liten runde i den før du putter den i koppen. Da blir osten enda mykere og smaken enda bedre.

Kaffe og ost
Prøv å dypp osteskiver i kaffen!

Har du lyst til å gå enda ett skritt lenger?

Hvorfor ikke lage osten selv? Her er oppskriften!

Under finner du noen spennende varianter på kaffeost. I disse variantene trenger du ikke å blande osten med kaffe, men den kan også spises ved siden av eller dyppe den i kaffen.


1. Sharp cheddar og espresso

Siden både Sharp cheddar (vellagret ca. 6-9 måneder) og Espresso er kjent for å ha en sterk smak, passer de faktisk godt med hverandre. Blandingen av begge de kraftige smakene sammen vil gi et mildere uttrykk.

2. Lagret Gouda og Strong Coffee Brew

Sammenlignet med Sharp Cheddar har Lagret Gouda ikke så sterk smak. Ved å blande Gouda med et sterkt brygget kaffe, vil styrken til kaffen bli myknet. Goudaen vil gi kaffen en søtere og lettere smak.

3. Brie eller mozzarella og middels sterk kaffe

Siden Brie og Mozzarella begge har en kremet konsistens, er det vanskelig å finne en kaffe som ikke vil maskere smaken fullstendig og føre til at osten faller fra hverandre. Når det gjelder kaffe, passer disse to ostene best sammen med et middels sterk kaffe. Da vil du fortsatt kunne kjenne ostesmakene.

Lykke til, håper det smaker!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring