Hvorfor har noen melk i kaffen?

Kaffeundersøkelsen viser at 27 prosent av alle kaffedrikkende nordmenn foretrekker fløte eller melk i kaffen. Det omfatter både espressobaserte kaffedrikker med melk, og koke- og traktekaffe tilsatt melk.

Melk som helles i kaffe
Kaffeundersøkelsen fra 2018 viser at 27 prosent av alle kaffedrikkende nordmenn foretrekker fløte eller melk i kaffen.

Konsumet av espressobaserte kaffedrikker øker jevnt, men det er fortsatt lenge til espresso blir like utbredt som trakte- og kokekaffe hos norske forbrukere. Men hva er så årsakene til at man velger å ha melk i kaffen?

For mange er svaret at man liker kaffesmaken, men ønsker å dempe smaken av bitterstoffer. Blir du først vant til å bruke melk i kaffen, kan det være vanskelig å gå tilbake til svart kaffe.

Ulik toleranse

Hver og en av oss har ulik toleranse for bitterhet, og barn og unge er mer sensitive for bitterhet enn eldre. Samtidig er det viktig å understreke at god kaffe skal gi deg en behagelig munnfølelse uten for mye bitterhet!

Det er flere faktorer som kan forårsake at kaffen får en bitter smak. Dosering og hvordan den ferdige kaffen lagres, er av stor betydning. Lær hvordan du lager best mulig kaffe her. Enkelte kaffevarianter er også i utgangspunktet mer bitre i smaken enn andre.

Vanlig blant eldre

Tradisjon og kultur spiller også inn for bruken av melk i kaffen. Gammel vane er en av forklaringene på at melk i kaffen synes å være mer vanlig i den eldre delen av befolkingen. Mange av disse er vokst opp med at det ble servert melk eller fløte i kaffen, og de har derfor vent seg til denne kombinasjonen. Samtidig er det et faktum at smaken forandrer seg gjennom livet. Mange eldre oppfatter svart kaffe som for syrlig. Melk er alkalisk, og bidrar derfor til å nøytralisere syren i kaffen.

Det er forøvrig også gode helsemessige argumenter for at eldre bør unne seg en skvett melk i kaffen. Koffein kan i enkelte tilfeller muligens øke risikoen for beinskjørhet om man i utgangspunktet har et for lavt kalsiuminntak. En melkeskvett bidrar til en god tilførsel av kalsium. Kaffe med melk er også en god kilde til jod, noe flere eldre har behov for.

Nyanser

Kaffeundersøkelsen viser altså at det store flertallet foretrekker svart kaffe.

Mange mener det gir den beste muligheten til å smake kaffens mange gode aromastoffer. De kan gi assosiasjoner som spenner fra frukt, bær, korn og sjokolade til røyk og karamell.
Bruker man melk i kaffen, «filtrerer» man bort en del av smaksbildet. Dette kan være enda mer merkbart om du velger annen melk enn kumelk til kaffen. Flere av plantedrikk-variantene tilfører en særegen og søtlig smak som også påvirker kaffeopplevelsen.

En populær melkebasert drikk

Kaffeundersøkelsen det refereres til er gjennomført av Norsk Kaffeinformasjon, og er fra 2018.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring