Hvem oppfant espresso-kaffen?

Kommer espressoen fra Italia eller Frankrike?

rykende varm espresso
En deilig, mørk espresso

Spør du en franskmann om hvem som oppfant espresso, så vil han nok svare at espresso er noe vi kan takke Frankrike for. Stiller du en italiener samme spørsmål, vil han ganske sikkert hevde at Italia er opphavet til espresso-kulturen.

Espressokannen var begynnelsen

Svaret er å finne et sted «midt imellom». En franskmann ved navn Descroisilles har fått æren av å oppfinne espressokannen allerede i 1802. Den ble raskt populær i Frankrike, og fant noe senere veien til Italia. Disse kannene var primært beregnet på tilberedning av kaffe i hjemmet. Etter hvert som stadig flere kafeer ble etablert utover på 1800-tallet, økte behovet for en rask og maskinell fremstilling av kaffe.

Espresso ''in the making''!

Kaffe under høyt trykk

De første kaffemaskinene kom på slutten av 1830-tallet, men det var først rundt 1890 at italieneren Angelo Moriondo tok patent på en kaffemaskin som fremstilte kaffe under trykk. En annen italiener, Luigi Bezzera fra Milano, videreutviklet dette og introduserte bajonetter med porsjonsfilter. Han patenterte sin kaffemaskin i 1905, og denne kunne raskt produsere en smakfull kopp, helt «espresso»! Altså i betydningen «raskt levert». Noen mener imidlertid at ordet espresso har sitt opphav i verbet «esprimere», som er en betegnelse på å presse noe ut eller igjennom.

Etter dette har utviklingen av kaffemaskinene bare fortsatt, og nye løsninger og maskiner har gjort det mulig å tilberede kaffe med en stadig høyere trykk. Italia er i dag en ledende leverandør av espressomaskiner.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring