Hvorfor velge økologisk kaffe?

Hva er fordelene med økologisk dyrket kaffe?

Kvinne rører i kaffekopp

Ved å drikke økologisk kaffe er det lavere risiko for inntak av syntetiske stoffer og kjemikalier som brukes i konvensjonell kaffeproduksjon. I tillegg er økologisk produksjon mye mer miljøvennlig og da også bedre for klimaet. Så ikke bare gjør du deg selv en tjeneste ved å droppe inntaket av syntetiske stoffer og kjemikalier, men du tar vare på klimaet samtidig.

Det finnes mange forskjellige typer økologisk kaffe å velge mellom i større norske dagligvarebutikker, spesialbutikker og på nettbutikker. Det er ofte en prisforskjell knyttet til kjøp av økologisk kaffe. Dette kan forklares blant annet av større manuell innsats ved økologiske kaffebruk, på samme måte som det ved økologisk vindyrking.

Hva med økologisk dyrking?

Hvilke fordeler har det å velge økologisk kaffe? Kaffe innehar toppen av arealbruk til økologisk landbruk. Hele 6,5% av jordbruksarealet innen kaffedyrking er økologisk.

På andre plass følger arealbruken til olivendyrking, der 5,4% er økologisk. Økologisk kakaodyrking utgjør 3,3 %. På de neste plassene følger vindruer med 3% og bomull med 1,4%.

Det skal hele 5000 kaffebønner til for å gi en kilo kaffe. Kaffe dyrkes på plantasjer i tropiske og subtropiske strøk i Sør- og Mellom-Amerika, Asia og Afrika. I Guatemala er det 400 kaffetrær per dekar. Det er i de røde steinfruktene, som også kalles bær, vi finner frøene vi vanligvis kaller kaffebønner.  Bønner fra kaffeplanter som vokser i høyere områder anses å gi kaffe av bedre kvalitet.

Dyrkingsmetoder

Innen kaffeproduksjon eksisterer det viktige spørsmål knyttet til hvordan kaffen dyrkes, best skal tørkes og best skal males for å gi god smak. I tillegg eksisterer det en viktig kamp om miljøvennlig produksjon, uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemiddel.

En annen viktig kamp knytter seg til at arbeiderne får en forsvarlig lønn. I denne sammenheng er det gledelig at blant den Norske importen eksisterer en del kaffe som er økologisk dyrket, og at mye av den er også Fairtrade.

Økologisk kaffe er dyrket uten bruk av skadelige sprøytemidler eller kjemikalier. Dette er gjort ved hjelp av prosesser og materialer som har en naturlig innvirkning på miljøet. Resirkulering, kompostering og sunn jord er bare noen av de miljømessige fordelene knyttet til økologisk dyrking.

Det er anslått at 11 millioner hektar av verdens jordbruksareal er dedikert til kaffedyrking. Siden kaffedyrking er det som innen økologisk produksjon innehar det største arealet, indikerer dette at det finnes et godt utvalg av økologiske kaffeprodukter.

Ha en god kaffepause!

Kilder:
økologisk.no

De økologiske prouksjonstallene er fra 2010 kommer fra i IFOAM verdens statistikk for 2012.
www.kaffe.no
Wikipedia

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring