JOH. JOHANNSON KAFFE redder humler og bier

JOH. JOHANNSON KAFFE har inngått et samarbeid med birøkter Carl Stiegler og den ideelle organisasjonen La Humla Suse for å tilrettelegge for bier og humler på sine arealer.

humle på hvit blomst

I samarbeid med La Humla Suse har det blitt satt ut humlekasser i området ved det nye, miljøvennlige kaffebrenneriet i Vestby. Dette i et forsøk på å øke bestanden av humler og bier i vårt område.

Hva er det som skjer?

Sent på sommeren klekker det nye humledronninger fra årets humlebol. Det er kun disse dronningene, og ikke arbeiderne, gamle dronninger og hanner, som overlever vinteren og etablerer bol året etter. Når de nye dronningene, ofte kalt jomfrudronninger, er på vingene vil de forlate bolet for å finne seg en partner. Etter at hun har truffet sin make vil hun pare seg med han før hun starter på høstens fråtsing. Her må hun samle mye nektar for å sikre at vinterdvalen skal gå uproblematisk. Videre finner hun seg aller helst en nordvendt skråning som hun graver seg ned i. Her kan hun ligge trygt gjennom vinteren og vente på varmere tider.

hestehov
Hestehov - et sikkert vårtegn!
Foto: Monica Marcella Kjærstad

Tidlig om våren våkner de første humledronningene. I sin nordvendte skråning har de ligget i og ventet på at temperaturen er gunstig nok til at de første plantene har kommet i blomst. Da er det trygt å våkne fra vinterdvalen og starte innsamlingen av pollen og nektar – altså mat.

Blant seljetrær, krokus, vinterblom og påskelilje finner humledronningen det hun trenger av næring før hun skal starte jakten på et egnet bol. Forskjellige humlearter leter etter bol på forskjellige plasser. Tre-humler søker ofte i høyden og er glad i å finne seg til rette i husvegger og fuglekasser. Steinhumler leter i steinrøyser og murer, mens jordhumlene liker å søke under bakken. Det de fleste humlene har til felles er at gamle musebol er en stor favoritt. Mengden mus og musebol har redusert betraktelig det siste århundret.

steinhumle på jakt etter nektar
Steinhumle på jakt etter nektar.
Foto: Monica Marcella Kjærstad

Drømmebolig for humler og bier

For å hjelpe humlene kan vi mennesker sette ut humlekasser for å hjelpe dem med å finne et sted hvor de kan etablere bolet sitt. Når vi setter ut humlekasser til humledronningen er det viktig å innrede kassene til å simulere et musebol. Dette gjør vi ved å fylle humlekassene med tørt gress og fettvatt. Da blir humlekassen et tørt og lunt sted å flytte inn i.

Plasserer vi kassene i høyden vil de tidligere nevnte tre-humlene sannsynligvis bli de som flytter inn i kassa. Setter vi kassene på bakkenivå øker sannsynligheten for jordhumler og steinhumler.

Når drømmeboligen er på plass vil hun sanke inn mer pollen og nektar, før hun setter i gang og legger egg som skal bli starten på årets humlebol.

Humlekasse plassert på bakken hvor humler kan lage sin drømmebolig.
Humlekasse plassert på bakken hvor humler kan lage sin drømmebolig.
Foto: Monica Marcella Kjærstad

Vi gleder oss til fortsettelsen og ser frem til at dette vil bli et fint samlingssted for humler og bier i skråningen bak kaffebrenneriet i Vestby.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring