Humlekasser, bikuber og insektshotell er satt ut

Har du vært så heldig å se årets første, store, blanke humle?

Nå er humledronningene så vidt begynt å komme seg på vingene. Helt siden i fjor høst har hun ligget i dvale, alene under jorda med bakkroppen full av ferdige, befruktede egg. I disse dager er det bare to ting som står i hodet på henne; stille sulten og finne et trygt, godt sted å stifte familie. Her kan vi mennesker bidra og hjelpe henne.

humlekasser plassert blant hestehov
De første hestehovene titter frem rundt humlekassen.

Vi har i samarbeid med La Humla Suse og Carl Stiegler satt ut 10 humlekasser og 4 bikuber i skogbrynet bak kaffebrenneriet. Les mer om samarbeidet her. Like ved lyser skråningen som et impresjonistisk maleri i gyldengult fra fjorårets visne engplanter og tusenvis av nyutsprungne hestehov.

Stabel av humlekasser
Humlekasser klare for utsetting.

Humlekasser
Her er de ferdig plassert i naturen i skråningen bak kaffebrenneriet.

Like ved finnes også en rekke seljetrær med store, fine gåsunger. Det betyr at her er det masse bra mat å finne selv om det er tidlig, og jammen ser vi ikke to jordhumledronninger på søken etter bolplass like etter at vi ankommer med 10 «Humlebo» fra La Humla Suse.


Jordhumle

I naturen bruker humlene gjerne gamle musebol, men ny og intensiv drift i landbruket og annen arealforvaltning fører til vanskeligere boligjakt både for mus og humler. Derfor kan det være et godt alternativ for vår elskelige, ville bestøver med spesiallagde kasser. Det er ikke vanskelig å hverken snekre eller innrede kasser, og hvis du har lyst til å forsøke selv, kan du både kjøpe og finne beskrivelser og tegninger på www.lahumlasuse.no . Det er selveste Atle Mjelde, en av verdens ledende eksperter på humlekasser som har skrevet disse instruksjonene og vært med å designe «Humlebo» som er til salgs.

Inne i kassen skal det lages et varmt, falskt musebol av fettvatt eller shoddy fra ull/silke, og utenfor dette skal det fylles opp med tørt høy. For å hjelpe humla å finne frem har vi også samlet litt musebæsj som vi legger ved åpningen. Er du ikke så «heldig» å ha musebæsj tilgjengelig er det ikke strengt nødvendig, men du kan gjøre et forsøk med å spørre i en dyrebutikk eller noen som har smågnagere som kjæledyr.

Inne i kassen vil humledronningen starte med å lage vokskrukker av voks fra en kjertel på bakkroppen.  I en av krukkene fyller hun opp med pollen, mens i den andre gulper hun opp nektaren til en slags «humlehonning». I pollenkrukken legger hun også sine første egg som hun befrukter. Disse ligger hun og ruger på, akkurat som en høne, de neste ukene mens hun slikker i seg «humlehonningen» når hun blir sulten. Hun kan ikke forlate eggene nå. Når larvene klekkes fra eggene fôres de med pollen som er full av næringsrikt protein.

Etter noen få uker utvikles egg til larve- og deretter puppestadiet før de er voksne arbeider-humler. Arbeiderne hjelper dronningen med å sanke mat og stelle stadig flere nye egg og larver. I kassen din kan du få opptil 300 humler i løpet av en sommer. Men du vil neppe merke større forskjell i hagen din enn at bærbuskene og frukttrær får ekstra gode avlinger. Selv om arbeiderhumler og dronninger har brodd til å forsvare kolonien med, stikker de nødig og er heller ikke nærgående.

Godt utpå sommeren vil det klekkes nye dronninger og hannhumler, som skal føre slekten videre. Av hele den store kolonien er det bare de nye dronningene som går i dvale etter de har parret seg og spist seg full av næring/nektar.

Av Norges 207 ville bier er det 35 humlearter og 28 av disse artene lager bol på lignende vis. De andre ville biene lever livet alene og kalles derfor solitære bier. Disse er også viktige bestøvere, og vi lager også noen ynglekammer for disse i det samme skogbrynet bak kaffebrenneriet. Flere av disse artene trenger dype hulrom i trær for å legge egg. Vi finner noen døde trestammer som står i sola og driller lange ganger (min 12 cm) i ulik diameter for å gjøre gjøre forskjellige arter til lags.

Driller hulrom til solitære bier i en trestamme
Her lages det hulrom til solitære bier.

Mens vi bygger opp en liten stabel med ved vi har boret i under en liten berghylle, ser vi en vårsandbie som undersøker den sandholdig jorda i solen. Hun er lodden på hode og mellomkropp som en humle, med rustbrun «genser», men er mye mindre og har ikke humlas lodne, store runde, bakkropp. Hun har perfekte livsvilkår i den sørvendte skråningen her hvor hun kan bygge sitt jordreir.

Vårsandbie
Vårsandbie

Like ved bugner det av vier og selje hvor hun kan sanke pollen som hun tar med seg som deigklumper på de hårete bakbeina. Selv om hun vil legge eggene og forlate dem, sørger hun for at larvene har næring når de klekkes ved at hun legger igjen en «matpakke» av pollen.

Det blir spennende å følge med på både bolkasser og eggkamrene i løpet av våren, vi håper det er mange arter som sier «ja takk» til husene vi har stelt i stand og håper vi kan oppmuntre flere til å sette opp kasser og insekthotell. Om du ikke har muligheten, anbefaler vi deg i hvert fall å ta deg tid en varm vårdag til å se litt ekstra på humler og andre bier - de gjør en flott jobb og fortjener litt oppmerksomhet!

Bikuber er også på plass

Nå har vi også fått bikuber på plass på tomten til kaffebrenneriet!
Sammen med humlekassene og insektshotellene vil disse biene sørge for at plantene i nærområdet blir bestøvet. Biene jobber i et litt større områdene enn humlene, og flyr inntil 3 km fra bikubene. 

Biene har nå så vidt startet å fly ut i jakten på nektar og pollen, inne i kuben har dronningen startet å legge egg og etter hvert vil hun legge opp mot 2000 egg i døgnet!

Nå i starten består bikuben kun av en kasse, men utover våren vil birøkteren vår sette opp flere kasser slik at det blir plass til honning!  

Bigården er registrert hos Mattilsynet og vi har inngått en avtale med sertifisert birøkter tilsluttet Norges Birøkterlag som vil ta seg av bikubene.

bikuber i terrenget
Det er foreløpig satt ut 4 bikuber og det vil kommer flere etter hvert.

De flittige biene våre har produsert ca. 60 kg honning i 2021 og ca. 100 kg i 2022!

Hva gjør vi videre for humler og andre bier?

  • Tilsammen 20 humlekasser skal utplasseres før sommeren.
  • Flere bikuber skal settes ut.
  • Tar vare på naturlig engflora, selje og leveplasser.
  • Driver folkeopplysning om pollinerende insekter.

Alle foto i artikkelen er tatt av Monica Marcella Kjærstad og Carl Stiegler.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring