Kaffepause er bra for helsen

Kaffepauser er faktisk viktig!

En kvinne og en mann drikker kaffe og smiler
Foto: Shutterstock.com

Kun 6 prosent av Norges befolkning mener at kaffen ikke har noe å si når de er på jobb, ifølge en fersk undersøkelse gjort av Ipsos MMI på vegne av Norsk Kaffeinformasjon. Undersøkelsen viser også at morgenkaffen og kaffepause på skole og jobb er de koppene kaffedrikkerne er mest avhengig av.

– De fleste arbeidsplasser tilbyr gratis kaffe til sine ansatte. For den kaffedrikkende del av befolkningen tror jeg kaffepausen på jobb nærmest er hellig. Da kan de få seg en pust i bakken og ta en prat med kolleger. En kaffepause er på mange måter rett og slett sunt, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

En kaffepause er på mange måter rett og slett sunt

Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon

Bra for helsen

Studier viser at kaffe kan redusere risikoen for diabetes, enkelte typer kreft, Alzheimers, Parkinsons og hjerteinfarkt. Nylig viste en forskningsrapport fra Universitetet i Tromsø at 3-6 kaffekopper om dagen også kan redusere faren for blodpropp. Lege Kristin F. Enga ved helsevitenskapelig fakultet på UiT har i sin doktorgrad studert kaffens påvirkning på blodpropp i beina og lungene.
I en periode fra 1994 til 2007 har hun studert over 27 000 tromsøværingers kaffevaner.

– Tre til seks kopper kaffe hver dag gir lavere risiko for venøs blodpropp. Hva den beskyttende effekten skyldes har vi ikke sett på, men det finnes noen studier som legger vekt på antioksidantene som er i kaffen. Disse kan ha effekt på karveggen, blodplater og andre komponenter i blodet, sier Enga.

Hun påpeker at kaffen nå må sies å være ”friskmeldt”.

– I stedet for å tenke at du skal slutte å drikke kaffe kan du heller kutte ned på mengden melk og sukker i kaffen. Jeg tror også kaffen har en sosial funksjon som kan ha helsegunstig effekt, men det er ingen studier som viser dette svart på hvitt.

Foto: Shutterstock

Sur kaffe?

Selvom en kaffepause er hellig for oss nordmenn, er det ikke alltid at kaffen på arbeidsplassen smaker like godt. Tall fra MMI-undersøkelsen viser at salget av pods- og kapselmaskiner har doblet seg fra 2011 til 2013, men kun halvparten av oss oppgir at vi rengjør kaffeutstyret månedlig eller oftere. Dette går ut over smak og kvalitet på kaffen. Marit Lynes oppfordrer folk til å rengjøre kaffemaskinen jevnlig, også på arbeidsplassen.

– Arbeidsplassene som tidligere hadde en vanlig trakter på jobb, etablerte ofte også faste rutiner for rensing. Med de nye kapselmaskinene ser vi at folk dessverre glemmer rensevanene, og dette fører til at kaffen oppleves som sur, forteller Lynes.

Hun råder kaffedrikkere til å bruke rent vann, rense jevnlig og oppbevare kaffen i en lufttett beholder, for å sikre den beste smaksopplevelsen.

– Dessuten er riktig dosering og malingsgrad viktig for å få en god kopp kaffe. Husk også at etter 30 minutter på kanne taper kaffens aroma seg betraktelig. Da blir den sur og besk.

Kontaktperson:
• Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, 23 13 18 50
• Kristin F. Enga, stipendiat ved helsevitenskapelig fakultet, Universitetet i Tromsø, telefon 77 62 08 80

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring