10 trinn til en utehøst

Joda, det er kaldere og mindre dagslys. Det er da du skal fram med termosen, lykta og bålet.

To personer overnatter ute
Foto: Adrian Vegrim

Her er DNT sine beste tips for en glad høst ute:

Som nordboere flest, føles sommeren alltid litt for kort, og som regel før man vet ordet av det er det høst. Det er lite annet å gjøre med årstidene enn å snu det til noe positivt, og la mørketiden være en god grunn til ekstra hygge og en unnskyldning til å fyre det ekstra bålet på tur.

1. Ta turen til skogs med hodelykt.

Ta gjerne med deg enn venn, eller lån en hund om du ikke har selv. For en ekstra trolsk opplevelse, sjekk når det er fullmåne.

2. Lag en refleksløype

De fleste har en skuff med reflekser hjemme, de kan brukes til mye mer enn å synes langs veien. Heng opp reflekser som enten fører til et hyggelig sted man kan kose seg med kveldsmat, eller som en rundttur i nærområdet. Ustyr deg med lommelykt og la refleksene vise vei!

3. Grill søte pinnebrød

Tradisjonelle pinnebrød er vel og bra, men du kan tilsette ganske så mye snacks i deigen også. Hva med urter, sjokolade eller nøtter? Vi lover deg at du blir populær rundt bålet om du kan by på varme pinnebrød med smeltet sjokolade. Husk å rotere pinnen med deigen hele tiden, så varmen blir jevnt fordelt.

4. Gå på løvjakt

Det ligger en drøss av små kunstverk på bakken hvor enn du går når det er høst. Ha en konkurranse om hvor mange ulike du finner, ta med hjem og lage fine bilder eller kort. Lim dem på papir eller papp og ta kontaktpapir over. Enkelt, gratis og gøy!

5. Invitèr til stjernedate

Gå en tur til et utsiktspunkt. Ha med sekk med matpakke, en appelsin på deling eller kalde bobler? Med eller uten pledd, termos, bål, hodelykt og stjerneskinn. Her er det uante muligheter. Også for å holde varmen.

Bål på fjelltopp
Turen blir en helt annen med varmen og lyset fra et bål.
Ta med deg mat du kan grille, marshmallows, eller bare nyt varmen og sprakelydene!

6. Spis ute

Hvorfor ikke ta søndags-, mandags- eller lørdagsmiddagen i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie eller venner på en skikkelig høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

7. Kryss av en ny hytte på lista

Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på www.ut.no. Ta med venner, kjæreste og familie. Fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV. Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel! Det er et spennende prosjekt å erobre sin egen koselige DNT-hytte.

8. Ta en #nattinaturen

Overnatting i telt er spennende, spesielt når mørket faller på. Pass på å ha varme klær og lue, og ikke frys før du legger deg i soveposen. Litt fysisk lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig – hodelykt, lommelykt, lys fra mobilen – bruk det du har. Sjekk Barnas Turlag for flere tips!

9. Last ned turtips i lomma

SjekkUT er vår nye, digiale turpostkasse og gir næring til nye turdrømmer og tips om alle salgs turmuligheter der du er. Her finnes det tusenvis av turforslag.

10. Gjør noe bra for naturen

Ta med deg en pose i sekken sammen med kveldsmaten eller termosen, og plukk med deg det du finner av søppel. Sjansen for at det du finner på bakken havner i havet, er stor. Der vil vi ikke ha det, så bruk noen minutter på å fjerne det du finnner før vinden fører det med seg. Vi garanterer at du vil føle deg bra etter en innsats for miljøet. På Hold Norge Rent sine nettsider kan du lese deg opp, få konkrete tips og til og med melde deg på en ryddeaksjon.

La deg inspirere til flere gode valg til en fantastisk høst her: Miljøvettreglene. 

Artikkelen er opprinnelig publisert på dnt.no

Ønsker du flere gode ideer til turmat, snack eller drikke å ha med på utfluktene dine:

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring