Hvordan lage god kokekaffe

Kokekaffe er for mange den beste kaffekoppen de får. Men hvordan lager man god kokekaffe på kjele?

kaffe på bål

I de kaldeste månedene av året kan vi se frem til kokekaffe på bål eller primus. I og perioden 15. september til 15. april er det virkelig et høydepunkt.

Tips og forklaring på hvordan lage kokekaffe

Du trenger:

  • En kaffekjele, gjerne i rustfritt stål
  • Friskt, kaldt vann
  • Kokmalt kaffe, ca 60–70 gram per liter vann
  • Noe å røre med

Bryggemetode:

  1. Fyll passe mengde vann i kjelen, og gi det et oppkok.
  2. Når vannet koker, tar du kjelen vekk fra bålet.
  3. Tilsett kokekaffe.
  4. Rør rundt slik at all kaffen fuktes.
  5. La kaffen stå å trekke. Trekketiden avhenger av hvor kraftig du vil ha kaffen. Men for å få frem den gode smaken er 6 til 8 minutter anbefalt.
  6. Rør forsiktig i overflaten av kaffen. Hensikten er at den kaffegruten som ennå ikke har sunket, skal synke til bunnen av kjelen. La kaffen stå og hvile i ca. ett minutt mens gruten synker.
Kokekaffe på bål er helt nydelig etter en lang tur eller bare når du ønsker å ta kaffen ute.

Server kaffen og nyt!

Det går fint an å lage kokekaffe uten bål også. Men det er ingenting som slår det å sitte rundt et bål med en varm kopp kaffe. Det generelle bålforbudet i Norge gjelder fra 15. april til 15. september. Dette for å forhindre spredning av en eventuell brann. De andre månedene i året er egentlig fritt frem å tenne bål. Så lenge man er fornuftig og aldri forlater bålet.

Kokekaffe er en gammel tradisjonell tilberedningsmetode. Men som ble byttet ut med kaffetrakteren på 60-tallet. Dette var en enklere mer sikker metode for å lage kaffe. Likevel er det mange som synes at den beste kaffen de får er kokekaffen.

En tradisjonell kaffekjele er nok det beste å bruke til å koke kaffe. Og lages den på bål, så bygg det opp stabilt, slik at den står stødig. Kaffen skal ikke koke mens man venter, den skal bare trekke. Så ta den gjerne av bålet mens du venter.

Les mer om viktigheten av riktig malingsgrad på Kaffegeek.
Kaffegeek

Tips! Hvis du skal servere kaffe til mange, er det praktisk å tilberede den i en kaffekjele. Om du bare skal lage én kopp, kan en Aeropress eller en Nanopress være et godt alternativ.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring