Fra kaffens opprinnelsesland, Etiopia, kommer disse høytvoksende kaffebønnene. Sidamo Etiopia er en kaffe med floral aroma og med smak av krydder, sitrus og steinfrukt.
Hvor er Sidamo?
Sidamo-regionen helt syd i Etiopia, har fått sitt navn etter Sidama-folket som opprinnelig bebodde dette området.
I nord-vest grenser Sidamo mot Yirgacheffe-provinsen, som også er et viktig distrikt for kaffeproduksjonen i landet. Både Sidamo og Yirgacheffe produserer Arabica-kaffe av meget høy kvalitet.
Etiopia står for rundt 3 % av verdens kaffeproduksjon, og det meste av dette er igjen produsert i høylandet som har særlig gode forutsetninger for kaffedyrking. Lang modningstid får frem gode aromaer og bidrar til å gi kaffen sødme og florale smaker.
Hva er spesielt med kaffe fra Sidamo?
Kaffenæringen i Etiopia har stor økonomisk betydning og gir mange arbeidsplasser og betydelige eksportinntekter. Myndighetene i landet er også opptatt av at kaffe produsert i ulike regioner skal markedsføres og selges under de ulike regionenes navn, slik som Sidamo. Kaffen fra dette området er spesiell på flere måter, ikke minst fordi det var akkurat her man mener at kaffen opprinnelig kom fra. Videre er kaffen fra Sidamo klassifisert som en såkalt «SHG»-kaffe - Strictly High Grown.
Det betyr at den dyrkes på mellom 1500- og 2200 meters høyde. Her er temperaturen vesentlig lavere enn i det etiopiske lavlandet, og modningsprosessen tar lenger tid. Dette har en stor innvirkning på utviklingen av smaksstoffene i kaffen, og bidrar til å gi den en spesielt god kvalitet.
Smaksmessig har Sidamo Etiopia et tydelig preg av sitrus og steinfrukt, men den har også et innslag av krydder som gir balanse og smaksharmoni.
Sett pris på kaffen!
Som en liten kuriositet kan nevnes at kaffekonsumet i Etiopia er svært høyt. Enkelte kilder oppgir at over halvparten av all kaffe som produseres i landet går til innenlands konsum. Likevel er kaffe særdeles viktig for landets inntekter, men det er en økende bevissthet rundt at Etiopia er en liten kaffenasjon i den store sammenhengen. Det gir liten innflytelse på priser og andre markedsforhold. Landets avhengighet av kaffe som inntektskilde, kan derfor vurderes som en utfordring, spesielt med tanke på at kaffeprisen er svært volatil.
I dag er nærmere 1/3 av landets arbeidsstyrke involvert direkte eller indirekte i kaffeproduksjonen. Det er et mål for landet at en økende andel av disse skal engasjeres i produksjonen av andre landbruksprodukter som ikke er så prissensitive. Dette kan etter hvert redusere tilgangen på kvalitetskaffe som for eksempel Sidamo Etiopia.
Det er derfor god grunn til å sette stor pris på en kopp med Sidamo Etiopia– enten du får den servert eller tilbereder den selv.
COFFEE OF THE WORLD PÅ DIN MÅTE
Coffee of the World finnes som hele bønner, slik at du kan nyte kaffen slik du foretrekker. Sverger du til presskanne, eller er Aeropress mer din greie? Du maler kaffen, så du bestemmer.
Du finner også Coffee of the World som kapsler. Disse kapslene er kompatible med de fleste Nespresso®* kapselmaskiner. Fra 2020 er kapslene laget av aluminium.
*Dette merket tilhører en tredjepart som på ikke noen måte er relatert til JOH. JOHANNSON KAFFE AS.
HER FINNER DU COFFEE OF THE WORLD
Coffee of the World kan kjøpes i alle NorgesGruppens dagligvarebutikker:
Coffee of the World får du på mange serveringssteder. Deriblant kiosker, kaféer, restauranter og bensinstasjoner. Fordi de ønsker å tilby kundene spennende kaffe med smaksopplevelser fra hele verden.