Hvordan lage kaffe på en presskanne

Presskanne, eller French press som det heter mange steder i verden, gir en aromatisk og god kaffe.

kaffe skjenkes fra presskanne
Mange presskanner gjør seg også godt som en serveringskanne

Og her er vår måte å tilberede presskanne kaffe på:

Litt mer detaljert forklaring, og et par tips

Du trenger:

  • En presskanne.
    Presskanner finnes i utallige former og størrelser. Størrelsen du velger kan du tilpasse til hvor mange du ønsker å lage kaffe til.
  • Kaffe
    Gjerne presskannemalt kaffe, men du kan lage kaffe i en presskanne på både filtermalt og kokmalt kaffe.
    Vi anbefaler 60-70 gram kaffe per liter vann. De vanligste måleskjeene er på ca 10 gram, så 6-7 strøkne måleskjeer blir ca 60-70 gram.
  • Kokt vann
    Pass på å bruke friskt, kaldt vann som kokes opp rett før tilberedning
  • Gjerne en vekt for å tilpasse mengden kaffe

Bryggemetode - til en liter kaffe:

Det er viktig at presskannen forvarmes, for å unngå at kaffen blir fort kald. Fyll derfor varmt vann i presskannen, og la den stå mens du koker vann.

  1. Hell i ønsket mengde kaffe i presskannen. Igjen, til en liter vann anbefaler vi 60-70 gram kaffe.
  2. Hell over nykokt vann. Sørg for at all kaffen blir fuktet.
  3. Gjerne ta en skje og rør rundt.
  4. Sett på lokket med stempelet, men ikke trykk ned enda.
    Nå skal kaffen stå å trekke. Og tiden den skal trekke avhenger av hvilken malingsgrad som er brukt på kaffen.
    Bruker du filtermalt kaffe, bør kaffen få en trekketid på minst 5 minutter, presskannemalt kaffe anbefales i 6 minutter, mens kokemalt skal trekke i 8-10 min.
  5. Når trekketiden er nådd, presses stempelet ned sakte.

Da har du laget deg nydelig kaffe på presskannen, som bør serveres straks.

Kaffegrut skal som kjent ikke skylles ut i vasken, men kastes i matavfall – med filteret, hvis du har brukt det. Eller du kan bruke kaffegruten til noe nytt, som f.eks til rosene dine. Les mer her.

Se hvordan du lager kaffe på presskanne her

Presskanne er også ypperlig å ha med på tur.

Kok opp vann på en kaffekjele, og tilbered kaffen som i denne artikkelen – og vipps!
Så har man litt ekstra luksus på turen.

Les mer om viktigheten av riktig malingsgrad på Kaffegeek.
Kaffegeek
Har du lyst til å lage håndbrygg?
Les her for håndbrygget kaffe

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring