Hva er kaffedrikken macchiato?

Kaffedrikken macchiato kommer i flere varianter – vet du hva som skiller dem fra hverandre? Og hva betyr det egentlig at kaffen er en «macchiato»?

Et glass macchiato med karamell og kjeks
Foto: Shutterstock

På italiensk betyr macchiato markert/flekket, i betydningen «med et merke i».

«Espresso macchiato»

Dette er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen. Dette er praktisk i Italia, hvor en barista ofte lager mange espressoer som fortløpende settes på disken fremfor kundene. Ettersom noen vil ha litt melk i espressoen sin, er det viktig å kunne skille koppene fra hverandre. Den lille melkeflekken på toppen av melkeskummet sørger altså for dette. Drikken inneholder ikke steamet melk; om espressoen hadde blitt tilsatt kun dette, ville melken lett blitt usynlig under cremaen.

«Latte macchiato»

Dette er nærmest det motsatte av en espresso macchiato; det er melk markert med kaffe. Omtrent en halv espresso helles i steamet melk. Til forskjell fra caffe latte er espressoen og melken mer lagdelt i denne drikken; espressoen danner et slags skille mellom den varme melken og melkeskummet. I skummet på toppen skal det for øvrig være et lite, kaffebrunt merke.

Nye varianter skaper forvirring

Det er imidlertid lett å bli forvirret. Det finnes kaffebarer som serverer espresso macchiato som en espresso med et tykt lag melkeskum. I andre varianter er espressoen også tilsatt litt av den varme melken som dannes når melken skummes. Starbucks har flere kaffedrikker med macchiato i navnet; på den norske menyen finner vi varianten med karamell servert enten varm eller kald. Dette er helt andre drikker, og minner mer en caffe latte som har blitt markert med karamellsirup. I USA kan du derfor finne kaffebarer som omtaler sin versjon som en «tradisjonell macchiato».

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring