Hvordan påvirker ulike kaffetyper kropp og hjerne?

Den kan nytes kald eller varm, på kjøkkenet, i sengen, på bussen eller på veien. Uansett hvor du nyter den, så vet du at det ikke bare er den deilige smaken du gleder deg over. Det er følelsen den gir, der den renner gjennom deg og gir deg pågangsmot til å møte dagen.

Typer kaffedrikker
Foto: Colourbox.com

Det er flere forskningsrapporter som viser at kaffe er sunt for deg, så lenge du ikke overdriver inntaket.

Koffeinets effekter

Kaffe inneholder koffein, og en av effektene til koffein er at det hjelper til å produsere adrenalin, forteller ernæringskonsulenten Tamar Samuels til HuffPost. Som en hovedregel kan det sies at jo høyere koffeininnhold det er i kaffen, jo større er sannsynligheten for at du kan oppleve virkninger/bivirkninger som forhøyet puls, skjelvinger og søvnløshet, eller raskere pust. Noen kan også bli engstelige.

Hvilken kaffedrikk har mest koffein?

Mange av oss tror at espresso gir mest koffein. En artig opplysning er at en dobbel espresso inneholder mindre enn halvparten av koffeinet i en stor kopp (3,5 dl)  «vanlig» kaffe, henholdsvis 150 mg og 330 mg. Kaldbrygget kaffe inneholder ca. 200 mg koffein i en stor kopp, mens nitrokaffe er omtrent som vanlig traktekaffe.

Har kaffe med fett noe for seg?

Mange kaffetyper som serveres, er tilsatt melk og/eller sukker. Det finnes også kaffe som er tilsatt smør, såkalt Bulletproof-kaffe. Noen steder er det populært å tilsette kokosolje i kaffen, også betegnet som MCT-olje. Denne oljen består av mellomlange fettsyrer, som visstnok skal være bra for stoffskiftet.

De kaffetypene som inneholder mye fett og/eller sukker, vil naturligvis kunne påvirke vekten negativt, men det kan være et effektivt virkemiddel dersom du trenger energi raskt.

Råd mot bivirkninger

Noen får uønskede virkninger av kaffe. Det kan dreie seg om magesmerter, grunnet syren i kaffen. Da kan man forsøke en kaffe med lavere syreinnhold. Eventuelt kan man forsøke mørkbrent eller franskbrent kaffe. Disse variantene inneholder et stoff som heter N-methylpyridium. Dette stoffet produseres under brenning og skal redusere syreproduksjonen i magen.

Dersom du liker kaffe, men kroppen din ikke kommer så godt overens med koffein, kan du prøve koffeinfri kaffe. 

Trenger du hjelp til å finne en god kaffeløsning?

Legg inn postnummeret til din virksomhet, så finner vi riktig kontaktperson eller se alle kontakter

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring