Kaffe blir stadig kaldere

Alle som trodde at kalde kaffedrikker var et trendblaff som ville forsvinne like fort som de kom, må nok erkjenne at de tok feil.

Kaldbrygget kaffe
Cold Brew - kaldbrygget kaffe - en trend som trolig vil vare.
Foto: Shutterstock

Markedet for kald kaffe er i stadig vekst internasjonalt, og vi merker også en økende interesse for de kalde kaffevariantene også i Norge.

Mange begreper

Enhver ølbrygger vet at øl er mer enn øl. Så også med kaffebryggeren med sans for kald kaffe. Her følger en liten begrepsoversikt. Vi må blande norsk og engelsk, siden kald kaffe-trenden fremdeles står ved dørstokken til det norske markedet, og enkelte norske oversettelser følgelig glimrer med sitt fravær.

Iskaffe: Godt kjent i Norge. Er ganske enkelt nedkjølt varmbrygget kaffe, gjerne servert med is.

Japansk iskaffe: En spenstig variant av iskaffen. Her brygges den varme kaffen rett på is! Derfor må mengden kaffe beregnes ut fra mengde forventet smeltevann…

Cold Brew: Kaldbrygget kaffe, der kaffen trekker i mellom åtte til 24 timer.

Les mer her for å lage
kaldbrygget kaffe

Nitrokaffe: Nitrokaffe kan egentlig være både varm og kald, selv om ordet som oftest forbindes med den kalde, skummende, stout-lignende kaffedrikken. Ordet betyr bare at kaffen er tilført nitrogen.

Slow Drip Cold Brew: En kaldbrygg-teknikk der vann eller is – eller en kombinasjon – får dryppe dråpe for dråpe ned på en seng av malt kaffe, og videre ned i en endelig beholder. Prosessen kan ta fra tre til 24 timer.

Hot-Bloomed Cold Brew: En cold brew-variant der kaffen først får «blomstre» med varmt vann før kaldbrygingen.

Flash-chilled Coffee: Varmbrygget kaffe som blir ekspresskjølt via et varmeveksel-system. Samme prinsipp som japansk iskaffe, men mer presist.

Trykkbrygget kaffe: Ligner på cold brew, men hvor bryggingen finner sted under trykk.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring