Gjør vei for kaldbrygget kaffe

En kjølende kald kaffe kan gjøre underverker når sommervarmen en gang kommer. Men glem iskaffen; nå er det kaldbrygget kaffe som gjelder!

Kaldbrygget kaffe
Foto: Shutterstock

Kaldbrygget kaffe har vært en hit i New Yorks sommervarme i flere år allerede. Nå er også denne kaffetrenden – som mange andre før den – i ferd med å sette seg på det europeiske fastlandet.

Ikke iskaffe!

Forskjellen mellom den tradisjonelle iskaffen og den kaldbryggede kaffen ligger i temperaturen. Iskaffen brygges varm, og kjøles deretter ned. Slik bevares mye av smaksbildet fra den varme kaffen, som i bitterhet og syreinnhold. Den kaldbryggede kaffen derimot, brygges kald – derav navnet – og fremhever i stedet de mer søte smakene.

Siden du må bruke mer kaffe under bryggingen, som i seg selv tar mye lenger tid, får du også en kaffe med mer «trøkk».

Slik lager du kaldbrygget kaffe

La oss starte i det små, med én liter kaldt kaffebrygg.
Mål opp 100 gram med – og dette er viktig – grovmalt kaffe, som du har i en passende beholder (for eksempel et norgesglass eller en presskanne).
Deretter blander du kaffen ut med en liter kaldt vann.
Rør godt om.
Dekk til beholderen med et lokk, og sett den på et kaldt sted, for eksempel i kjøleskapet.
Der skal kaffen stå å godgjøre seg i opp til 24 timer!

Når døgnet har gått, heller du den kalde kaffen over i en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Serveres bar, eller med melk eller is, eller krem.

Som mye annet har kaffestyrke med smak og behag å gjøre, så denne oppskriften er kun et forslag.

Se hvordan man lage kaldbrygget kaffe her

I filmen over er det brukt 80 gram kaffe til 8 dl vann - det samme mengdeforholdet som 100 gram kaffe til 1 liter vann.

Vel bekomme!

Lyst til å prøve flere spennende kaffeoppskrifter?
Les mer på Kaffegeek

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring