Kaffe og kolesterol

Kaffe kan ha mange fordeler for helsen, men kaffe kan også påvirke kolesterolet ditt. Hvorfor og hvilken kaffe er best for deg?

Kolesterol og kaffe

Kolesterol er et fettstoff som kroppen produserer. Vi har to typer og kroppen trenger begge. Når den transporteres rundt i blodet blir den bundet til store transportproteiner.

Det er to typer kolesterol, det ''gode'' HDL (High density lipoprotein) og det ''dårlig'' LDL (Low density lipoprotein). Når kolesterol er bundet som HDL ser det ut til å minske risikoen for hjerte og karsykdommer. Når LDL-kolesterol tas opp i åreveggen, kan det forårsake en betennelse som gjør at åreveggen blir tykke og lite elastiske. Når dette skjer vil det etter hvert dannes åreforkalkning og blodårene snevres, som igjen kan medføre til høyt blodtrykk og redusert blodtilstrømning. I verstefall kan man få hjerteinfarkt eller andre hjertesykdommer som angina pectoris (brystsmerter ved fysiske anstrengelser).

Hva i kaffe påvirker kolesterol-verdiene?

Kaffe kan ha mange helsefordeler, men fettstoffene fra kaffebønnene kan påvirke kolesterolverdiene i blodet ditt. Fettstoffene blir frigjort når kaffebønnene komme i kontakt med varmt vann, og ved et høyt kaffekonsum kan man risikere økt kolesterol. Dette fettinnholdet kan variere utifra hvilken bryggemetode du velger.

Helsekontrollen utførte en undersøkelse i 2019 om kaffetyper og deres fettinnhold. Dette ble resultatet:

  • Filterkaffe inneholder 0,08 mg fettstoff per kopp
  • Pulverkaffe inneholder 0,7 mg fettstoff per kopp
  • Automatkaffe inneholder 0,7 mg fettstoff per kopp
  • Kokekaffe inneholder 2,6 mg fettstoff per kopp
  • Espresso inneholder 4,1 mg fettstoff per kopp
  • Presskanne inneholder 7,0 mg fettstoff per kopp
Kaffebønner formet som et hjerte
Kaffe kan påvirke kolesterolet ditt, hvilken kaffe bør du velge?

Hva anbefaler vi?

Presskanne er desisdert verstingen her, men fettstoffet kan reduserer ved bruk av presskannefilter. Vi vil uansett anbefale deg å drikke filterkaffe og holde deg til ca. 3,5 kopper per dag. Da får du alle helsefordelene ved kaffe, men unngår også for mye fettstoffer. Men HUSK å alltid rådføre deg med en lege uansett dersom du sliter med høyt kolesterol og hjertesykdommer forbundet med dette.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring