Hvor mye koffein er det i kaffen?

Visste du at det er forskjell på koffeininnholdet i kaffen du drikker? Her er alt du må vite om koffeininnholdet i koppen din.

Koffein formel med kaffebønner

Kaffe er en del av morgenrutinen for mange, og for enkelte er morgenkaffen synonymt med det å våkne. At du kvikner til av kaffe kan du takke koffeinen for, men hvor mye koffein er det egentlig i kaffen du drikker og hvor mye kan du drikke?

Hvor mye koffein er det i en kopp kaffe?

En kaffekopp er ikke bare en kaffekopp. Hvor mye det er i kaffen du drikker avhenger blant annet av hva slags kaffe du drikker og hvordan den er brygget. Grovt regnet kan du forvente cirka så mye kaffe i koppen din:

Koffeininnhold i en kopp:

  • 2 dl filterkaffe: 100 mg
  • 2 dl pulverkaffe: 60 mg
  • 0,35 dl espresso: 40 mg

Hva er koffein?

Enkelt forklart er det en naturlig stimulans og finnes i blant annet te, kaffe og kakaoplanten. Det stimulerer sentralnervesystemet og virkning er blant annet økt konsentrasjon og prestasjon.

Ulik brenningsgrad kan påvirke koffein innholdet.

Dette påvirker koffeininnholdet

Mengden koffein i kaffen avhenger av flere ulike ting, blant annet type kaffebønner og valg av bryggemetode. I tillegg avhenger det av mengden kaffe du har i koppen – dosering, og hvordan du tilbereder den.

  • Kaffebønner: Hver type kaffebønne inneholder ulik mengde, og det finnes mange forskjellige typer bønner.
  • Brennemetode: Mørkbrent kaffe inneholder mindre koffein enn lysbrent kaffe.
  • Type kaffe: Hva slags type kaffe du drikker påvirker mengden. Pulverkaffe, espresso, brygget kaffe og koffeinfri kaffe inneholder ulik mengde koffein.
  • Mengden kaffe du serverer: Selv om det finnes standarder på mengde koffein i en kaffekopp kan doseringen være svakere eller sterkere, og det påvirker koffeininnholdet i koppen.

 

Så mye kaffe kan du drikke

Daglig anbefalte inntak er 400 mg, og tilsvarer ca. fire gjennomsnittlige kaffekopper på 2,5 dl. Hvor mye kaffe du kan drikke vil avhenge av både hva slags type kaffe du drikker og hvordan du reagerer på det.

Er du en stordrikker av kaffe er det viktig å huske at også andre typer drikkevarer inneholder koffein, slik som te, brus og energidrikker. Pass på så du ikke overgår den daglig anbefalte mengden, for det er summen av hvor mye koffein du får i deg i løpet av en dag som gjelder.

I tillegg avhenger det av for eksempel alder og fysisk form. Unge skal for eksempel ha i seg mindre enn voksne.

Ekstra koffein takk

Er du alt annet enn en morgenfugl, så er kanskje ALI Frokostkaffe den du skal gå for. Den har en blanding av kaffebønner med litt høyere koffeininnhold enn de andre ALI Kaffe-variantene.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring