Ord og uttrykk

Går du til en kaffebar i dag, vil du se en meny med mange forskjellige kaffetyper. Noen kjenner du, men enkelte har du kanskje ikke smakt engang nettopp fordi du ikke vet hva det er. Og noen kan du få med enkel espresso, mens andre passer bedre som dobbelt. Det kan kanskje være vanskelig å sette seg inn i alt og dermed tørre å prøve noe nytt.

Malte og hele kaffebønner
Foto: Shutterstock.com

Kaffe har mange forskjellige tradisjoner rundt om i verden og derfor har det også oppstått mange forskjellige kaffetyper som du finner på kaffebarer. Men hva består de forskjellige kaffene av?

Her forsøker vi å forklare ett knippe av de:

Americano kaffe

En enkel eller dobbel espresso som fylles opp med varmt vann, serveres i en kaffekopp.

Les mer om Americano på Kaffegeek
Slik lager du en Americano

Arabica kaffe

Det finnes to hovedtyper kaffebønner, Arabica og Robusta. 98 % av all kaffe som importeres til Norge er Arabica. En av hovedforskjellene på Arabica- og Robusta-bønner er smaken.

Café au lait

Kaffe med melk, på franskmennenes vis. 50% kaffe, og 50% melk. Kaffen bør gjerne være franskbrent espresso – som er noe lysere brent enn italiensk espresso.

Caffè latte

Kaffe med melk på Italienernes vis: 1 shot espresso blandet med varm melk.

Flat white

Kaffedrikk bestående av espresso med mikroskum. Det kan sammenlignes med en latte, men mindre i volum og med mindre mikroskum. Den har derfor en høyere andel kaffe til melk samt melk som er mer fløyelsaktig i konsistensen - slik at espressoen kan dominere smaken, mens den støttes av melken

Caffè mocca/mokka

En Caffè latte med sjokoladesaus.

Cappuccino

Består av en del espresso og 50/50 varm melk og melkeskum.

Lær hvordan du lager en god Cappuccino på Kaffegeek
Cappuccino
Flat white coffee
Deilig cappuccino med melkeskum!

Cortado

1 shot espresso serveres i en espressokopp, og fyll opp med steamet melk.

Da Vinci latte

Steamet melk med valgfri sirup.

Espresso con panna

En vanlig espresso toppet med lett pisket kremfløte.

Espresso macchiato

Espresso med en skvett melkeskum til pynt.

Lungo

En lang espresso – her lar man espressoen renne lengre, med mer vann, enn i en vanlig espresso.

Ristretto

Er en kort espresso. Lages på mindre mengde vann enn espresso, og vil derfor bli sterkere i smaken.

Skinny latte

Caffè Latte laget med skummetmelk.

Kanskje du nå våger å prøve noe annet enn den vanlige typen du alltid pleier å kjøpe?

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring