Hvorfor smaker kaffen forskjellig?

Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Men hvorfor blir det slik? Her skal vi se på hvilke faktorer som gjør at enkelte kaffebønner får et rikere smaksbilde og aroma enn andre.

kaffesmaking
Foto: Shutterstock

Det er mange årsaker til at kaffe smaker forskjellig fra hverandre. Kaffens smak er ikke bare avhengig av hvilket land eller region den kommer fra, men det er mange forskjellig ting som spiller inn. Det handler blant annet om aroma, body (munnfølelsen kaffen gir deg), syrlighet og brenningsgrad, men også mye mer enn det. Her gir vi deg et lite dypdykk i hva som avgjør kaffens smak.

Disse faktorene spiller inn på smaken

Aroma

Aroma er en betegnelse på den duften som du kjenner fra kaffen. Dette oppleves særlig intenst når du åpner en kaffepose fordi det frigjør mange av kaffens aromastoffer. Intensiteten i aromaen avtar jo lenger kaffen utsettes for oksygen.

Kaffe har et rikt og komplekst aromabilde med store variasjoner. Det er flere forhold som bidrar til at forskjellige kaffevarianter har ulik aroma. Jordsmonn og prosessen med å fjerne fruktkjøttet fra kaffebønnen har stor innvirkning på dette, og det samme har brenningen.

Man regner med at det er rundt 1000 ulike aromakomponenter som frigjøres i kaffebønnene under brenneprosessen.

Body

Dette er en beskrivelse av den munnfølelsen kaffen gir deg når du drikker den. Den kan oppleves som fyldig, kremet eller frisk. Begreper som bløt og lett kan også brukes i denne sammenheng, og det samme gjelder snerpet.

Body er altså en betegnelse på den umiddelbare smaksopplevelsen du får av kaffen på tungen og i munnen.

Syrlighet

En riktig syrlighet kan berike opplevelsen av en god kopp kaffe. God syrlighet gir en frisk og saftig smak. Kaffens syrlighet gir en litt kilende følelse i smaksløkene, og gir ”nerve” til smaksopplevelsen.

Grønne kaffebønner inneholder mange forskjellige typer syrer. Når kaffen brennes, forsøker man å få frem en fin balanse mellom disse. For mye syrlighet i kaffen kan oppleves som litt surt og skarpt.

Brenningsgrad

Ved siden av kaffebønner av god kvalitet, er prosessen knyttet til risting eller brenning av kaffebønnene helt avgjørende for at man får en god og smakfull kaffe under selve tilberedningen – uansett hvilken tilberedningsmetode som benyttes.

Kunsten er å gi de ulike kaffesortene man brenner, en riktig kjernetemperatur for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene. Derfor varierer man brennetiden etter kaffesort, opprinnelsessted, bønnestørrelse og bønnenes hardhet.

For å vise brenningsgraden på kaffebønnene, bruker man en skala som går fra 1 til 7, hvor 1 er lys brent og 7 er mørk brent.
Lysbrent kaffe kan ofte ha en body som minner om te, mens mørkbrent som regel har en kraftig og fyldig body.

Les mer om de forskjellige brenningsgradene her
Hvordan brennes kaffen?

Klima

Kaffe dyrkes i tropiske og sub-tropiske strøk med mye nedbør. Gjennomsnitts-temperaturen bør være 19–25 grader.
Forskjellig klima i de forskjellige landene som kaffe dyrkes i bidrar til smaksvariasjoner på tross av landegrensene.

Kaffe fra Etiopia smaker forskjellig fra kaffe fra India.

Jordsmonn

Som med vin, tar kaffeplanten opp smak fra jordsmonnet. Samme kaffetype kan ha ulike nyanser hvis de dyrkes på forskjellige steder og i forskjellig type jord. Kaffeplanten trives i fruktbar jord som er vulkansk, mineralsk, leiraktig og fuktig.

Høyde over havet

De fleste eksklusive kaffetyper er høytvoksende. I den kjølige og tynne luften i fjellet tar det lengre tid før kaffen modnes, og dermed rekker smaksstoffene og aromaen å utvikle seg fullstendig.

Høsting

Det er viktig å plukke kaffebærene fra busken til riktig tid for at smaksfyldigheten skal være ferdig utviklet. Etter høsting tas fruktkjøttet av og kaffebønnene tørkes og lagres.

Tilberedning

Sist men ikke minst: hvordan du trakter kaffen og utstyret du bruker er meget viktig. Kaffe laget på en kaffetrakter smaker forskjellig fra en espresso som er laget under trykk.

Det viktigste av alt er å bruke friskt, kaldt vann og rent utstyr. 

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring