Nye kopper gir bærekraftig kaffe

Over store deler av verden får du kjøpt take away-kaffe nesten på ethvert gatehjørne. Det resulterer i enormt mange kopper som havner i søpla, hver eneste dag. Behovet for miljøvennlige kopper er derfor skrikende.

Resirkulering av engangskopp
Foto:Shutterstock.com

Engangskoppene kan vel resirkuleres, de er jo laget av papp, tenker nok mange. Problemet er at det ikke finnes noe godt system for å resirkulere dem. Koppene er laget av både papir og plast, og skal ikke kastes sammen med papir.

Hvor mange tonn som kastes årlig på verdensbasis, vites ikke, men det har blitt anslått at opptil 600 milliarder kaffekopper havner på søppelfyllinger årlig.

Nedbrytbart materiale

Økende miljøengasjement har derfor resultert i flere bærekraftige alternativ til engangskoppene. En utfordring med mange drikkebegre har vært at barrieren, det vil si den hinnen som hindrer fuktigheten i å trenge inn i og ødelegge kartongen, til nå i hovedsak har vært plastbasert. Ved å lage denne hinnen fra fornybare råstoffer som for eksempel sukker eller mais, sikres det at materialet er nedbrytbart.

Skal koppene bli resirkulert, kreves det imidlertid at de blir kastet i den rette avfallsbøtten. Noen av dem kan kastes i matavfallet, mens andre regnes som papiravfall eller restavfall. Det er en utfordring å skape bevissthet rundt dette. Om koppene blir kastet feil, kan miljøincentivet være bortkastet.

JOH. JOHANNSON KAFFE får fornybare begre

Det er et økende antall bedrifter som har begynt å kjøpe engangsbeger uten plast. JOH. JOHANNSON KAFFE er en av disse. Alle beger vil bli byttet ut med nye fornybare begre fra produsenten Huhtamaki. Begrene vil være ferdig produsert og klare for markedet i løpet av høsten 2019 og kan bestilles via ASKO.

Huhtamaki har i flere år arbeidet med å utvikle miljøvennlige begre, og tilbyr nå et slikt alternativ gjennom sitt «Future Smart kartongbeger».

Begeret er fremstilt av 100 prosent fornybare plantematerialer. Kartongen som brukes, er levert fra PEFC-sertifisert skog. (PEFC er verdens største skogsertifiseringssystem).

Egen kopp

Det finnes også alternativer til engangskoppene. Det har etter hvert kommet mange gjenbrukskopper på markedet. Flere kaffekjeder gir kundene mulighet til å ta med seg sin egen kopp, gjerne mot et lite avslag i prisen på kaffedrikken.

Noen kopper skiller seg ut som ekstra bærekraftige.  Vi har tidligere omtalt «Weducer». Denne er laget av nedbrytbare materialer, inkludert 40 prosent kaffegrut. «Huskee Cup» har vi også skrevet om. Denne er laget av 50 prosent kaffeskall, som er et biprodukt fra kaffeproduksjonen.

Et tredje initiativ er rCup. Dette er en gjenbrukskopp som er laget av 40 prosent resirkulert materiale, fra brukte engangskopper og lokk. I Norge er denne koppen til salgs på blant annet Kaffebrenneriet.

Utlån av kopper

En utfordring med gjenbrukskoppene, er at det er lett å legge dem igjen hjemme. I Storbritannia er det tallfestet at det bare er en liten andel kaffe som blir solgt i gjenbrukskopper. Som en følge av dette har det kommet nye løsninger: Utlån av kopper.

Dette har vi ikke sett i Norge ennå, men i både USA og Storbritannia finnes det aktører som har startet med en bibliotek-lignende løsning. Kunden får en kopp når vedkommende kjøper kaffe, og må levere den tilbake innen en gitt tid. CupClub og Vessel Works er to eksempler på dette initiativet.

Trenger du hjelp til å finne en god kaffeløsning?

Legg inn postnummeret til din virksomhet, så finner vi riktig kontaktperson eller se alle kontakter

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring