Større utholdenhet og bedre trening med koffein!

Kan koffein gi deg bedre utbytte av treningsøkten? Nyere forskning kan tyde på det.

En undersøkelse gjennomført ved Norges Idrettshøgskole (NIH) og publisert på forskning.no viser at koffein har en positiv innvirkning på utholdenhet, noe som kan resultere i bedre trening.  

Det finnes også flere utenlandske rapporter som bekrefter funnene fra NIH, bl.a. en studie fra Canada som viste at koffein økte utholdenheten hos idrettsutøvere. Deltakerne i denne undersøkelsen klarte å løpe mellom 2 og 3 km lengre enn placebogruppen.

Bedre fysisk prestasjon

Men tilbake til den norske undersøkelsen. Her ble det benyttet koffeinpiller for å undersøke hvilken effekt koffein har på utholdenhet og fysisk prestasjonsevne. Deltakerne fikk 3–6 mg koffein per kg kroppsvekt én time før de skulle utføre fysiske tester. For en person på 80 kg tilsvarer dette mellom 240 og 480 mg koffein. Til sammenligning inneholder en kopp kaffe omtrent 100–150 mg koffein.

Resultatene fra studien viste at fysisk prestasjon økte etter inntak av koffein. 75 prosent av deltakerne presterte bedre, og i gjennomsnitt økte prestasjonene på linje med funnene i den canadiske undersøkelsen.  

Nyt en kopp kaffe før trening og prester bedre!

Grunnen til dette er at koffein gir økt energi, blant annet ved å redusere kroppens reaksjonstid, motvirke søvnighet, øke hjerterytmen og utvide hjertets arterier. Samtidig reduserer det opplevelsen av smerte og anstrengelse under fysisk aktivitet, noe som gjør at du klarer å opprettholde en høyere intensitet lenger. Dette har selvfølgelig gjort at koffein står på dopingjegernes radar. Koffein var da også på IOCs liste over forbudte stoffer frem til 2004. Det er i dag fjernet fra denne listen, men står fortsatt på WADA (World Anti-Doping Agency) sitt overvåkningsprogram for å kunne identifisere misbruk.

Konklusjonen blir derfor at om du ønsker å prestere bra på en fysisk test, så kan det i mange tilfeller lønne det seg å drikke kaffe eller få i seg koffein i andre former. Det er imidlertid viktig å være klar over at koffein også kan øke risikoen for muskelskader. Derfor bør man begynne med å teste ut effekten av små doser med koffein i forbindelse med trening. Dette gjelder spesielt dem som vanligvis ikke drikker kaffe eller andre koffeinholdige drikker.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring