Terroir – hva betyr det egentlig?

Terroir er et begrep som ofte dukker opp i forbindelse med kaffe, men er du i stand til å forklare hva det betyr?

Kaffebær på kaffeplante

Terroir er i utgangspunktet en fransk betegnelse, og blir benyttet i forbindelse med vin og andre jordbruksprodukter. Begrepet viser til naturgitte forhold som jordsmonn, topografi og klima, og hvilken betydning disse faktorene har for smaken på kaffe. Terroir er med andre ord svært avgjørende for kaffeopplevelsen.

Det viktige jordsmonnet

Fordi kaffetrærne absorberer næringsstoffer fra jorden, har jordsmonnet stor betydning for hvilken smak kaffebønnene får. Dermed vil kaffe som blir dyrket i ulike typer jordsmonn, få ulike karakteristikker selv om kaffetrærne er av samme sort. Jordsmonnet er igjen påvirket av topografi og klima.

En verden av kaffe

Terroir er grunnen til at kaffe fra henholdsvis Afrika, Asia, Mellom-Amerika og Sør-Amerika ofte har en del kjennetegn til felles. Kaffe fra Afrika er ofte frisk og fruktig; for eksempel med smak av sitrus og solbær. I Asia og Oseania dyrkes det gjerne kaffe med smaksreferanser til kakao og tobakk. Kaffe fra Mellom-Amerika har ofte smak av sjokolade og steinfrukt, mens kaffe fra Sør-Amerika gjerne bærer preg av sjokolade, nøtter og røde bær.

Smakens opphav

Terroir er altså smaken av kaffens opprinnelse, enten den kommer fra Peru, Costa Rica, Guatemala, Colombia, Indonesia, Etiopia, Rwanda, Brasil, Kenya eller India, bare for å nevne noen kaffeproduserende land…

Trenger du hjelp til å finne en god kaffeløsning?

Legg inn postnummeret til din virksomhet, så finner vi riktig kontaktperson eller se alle kontakter

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring