Den viktige brenningsprosessen

Ved siden av kaffebønner av god kvalitet, er brenningsprosessen av kaffebønnene helt avgjørende for at man får en god og smakfull aroma under selve tilberedningen. Dette gjelder uansett hvilken tilberedningsmetode som benyttes.

Kaffe ferskvare filtermalt hele bønner
Foto: Shutterstock

Kunsten er å gi den spesifikke kaffesorten man brenner en riktig kjernetemperatur i forhold til det som er optimalt for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene.
Brennetiden varierer fra kaffebønne til kaffebønne, og det kommer blant annet på hvordan størrelsen og hardheten på bønnene er.

Dette er nøye testet, og for en del kvalitetsblandinger, er optimal kjernetemperatur under brenningsprosessen ca. 214 grader.
Når kaffebønnene når denne temperaturen etter ca. 6 minutter i brennerkjelen,

Bli med en tur inn i vårt brenneri

Svinn

I kaffebønner ligger normalt fuktigheten på ca 12 %, og under selve brenningsprosessen fordamper fuktigheten som er lagret i bønnene.

Hver porsjon som går til brenning hos JOH. JOHANNSON KAFFE, er på 440 kilo før brenning. Og siden mye av fuktigheten i kaffebønnene forsvinner under brenning, er vekten redusert til 387,2 kilo etter at brenningsprosessen er ferdig.

Med en gang en brenning er avsluttet, tilføres det 44 liter vann i brennerkjelen for å gi kaffebønnene en rask avkjøling.
På grunn av kaffebønnenes varme kjernetemperatur, fordamper alt vannet som blir tilsatt i løpet av noen sekunder.

Har du lyst til å lese mer om hva som påvirker smaken?
Hvorfor forskjellig smak?

Ved siden av at vannet bidrar til en rask avkjøling, skaper dette også en kjemisk reaksjon som gir bønnene en fin, gylden brunfarge.
Videre bidrar denne prosessen til å hindre at bønnene sprekker, og at de får en tynn hinne som beskytter og bevarer aromastoffene inne i bønnene.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring