Farmers

Drikk og vær glad, så lenge det er kaffe

Tid om annet dukker det opp overskrifter om sammenhenger mellom kreft og kaffedrikking. Bare tull, skal vi tro Marko Lukic, «kaffedoktor» og overingeniør ved Institutt for samfunnsmedisin på UiT Norges arktiske universitet.

Smilefjes i kaffekopp
Foto: Shutterstock

Han har nemlig forsvart sin doktorgradsavhandling «Coffee and cancer» ved UiT. Avhandlingen stadfester altså at det ikke er noen sammenheng mellom høyt filterkaffekonsum og kreftfare. Så svaret på spørsmålet - er kaffe kreftfremkallende: Nei! Men mange lurer også på om kaffe kan forebygge kreft?

– Men nei, kaffe er ingen medisin mot kreft.

Marko Lukic

- Ei heller har vi tilstrekkelig grunnlag for å anbefale kaffe som et kreftforebyggende middel. Men det vi kan si med sikkerhet, er at du trygt kan drikke kaffe – mye kaffe – uten at kaffen øker kreftrisikoen, sier Marko Lukic videre.

Langtidsstudie

Som datagrunnlag for avhandlingen nyttet Lukic blant annet forskningsprosjektet Kvinner og kreft, som er en langtidsstudie som har fulgt over 170 000 kvinner gjennom flere år. Studien ga Lukic verdifull tilgang til viktige data om kosthold og livsstil, som i sin tur avslørte at en tilsynelatende sammenheng mellom kreft og kaffe i stedet handlet om kreft og røyking. Kaffen var altså helt uskyldig i sammenhengen.

Kos deg derfor med kaffe!

marko og plastikkrus
Marko Lukic, «kaffedoktor» og overingeniør ved Institutt for samfunnsmedisin på UiT Norges arktiske universitet.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring