Hvilken malingsgrad skal man bruke?

Visste du at det er standarder for malingsgrader i Norge?

Malt espresso og hele kaffebønner
Malt kaffe og kaffebønner

I Norge er det standarder for malingsgrader for kaffe. I disse standardene er det fire forskjellige malingsgrader som er for de mest brukte tilberedningsmetodene. Men hvilken malingsgrad skal man bruke?

Kontakttiden mellom vann og kaffe

Man kan enkelt si at man bruker grovmalt kaffe til de metodene der kaffen bruker lang tid på å brygges, og finmalt kaffe til de metodene som bruker kort tid. La oss forklare hvilke malingsgrader og kontakttid du skal bruke til de forskjellige bryggemetodene.

3 kopper med hele bønner, finmalt kaffe og sort kaffe
Malingsgraden har mye å si for smaken på kaffen.

Filtermalt

Filtermalt kaffe er den malingsgraden som er mest vanlig i Norge, og skal brukes på vanlige, kaffetraktere. Kontakttiden på en kaffetrakter er om lag 4-6 minutter.

Presskannemalt

Presskannemalt ligger ett sted midt i mellom filtermalt og kokmalt. Bruker man presskannemalt kaffe bør bryggetiden være omtrent 6 minutter.

Man kan godt bruke både filtermalt kaffe i presskanne eller kokmalt for den saks skyld, men da skal man bare justere kontakttiden litt.

Kontakttiden for en presskanne bør ligge på 4–7 minutter, og kaffen bør derfor males noe grovere enn filtermalt kaffe. Malingsgraden inngår ikke blant de fire standardene, men flere kaffemerker har en egen variant med «presskanne kaffe».

Espressomalt

Espresso kaffe er veldig finmalt kaffe, men den har som oftest ingen standard malingsgrad, da den bør tilpasses hver kvern og kaffemaskin.

Bryggemetoder som mokkakanne og aeropress gir best kaffe om malingsgraden ligger et sted mellom ekstra finmalt og finmalt.

Kokmalt kaffe

Kokmalt kaffe brukes som regel når man skal koke kaffe på en kjele, eller til tilberedningsmetoder som har kontakttid på 6 til 8 minutter.

Maksimal anbefalt kontakttid for kaffe blir for øvrig sagt å være 8 minutter.

Disse standardene er satt av Norsk Kaffeinformasjon, og skal gjelde for alle kaffebrennerier i Norge.

Husk at rådene ovenfor kun er veiledende. Du bør finjustere malingsgraden for å perfeksjonere kaffen i henhold til dine smakspreferanser! Hvilken malingsgrad er din favoritt? Vi håper du finner den!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring