Farmers

Hvordan lage håndbrygget kaffe

Bryggemetoden er forløperen til kaffetrakteren, og er den manuelle måten å trakte kaffe på.

Håndbrygget kaffe er forløperen til kaffetrakteren

Håndbrygget kaffe kalles også pour over på kaffespråket, og er gamlemåten å brygge kaffe på.
Med håndbrygg kan man justere en mengde variabler, slik at man kan tilpasse kaffekoppen akkurat slik du ønsker det.

Det finnes flere typer håndbryggere, men prinsippet er ganske likt - man heller rett og slett vann over kaffen. V60, Chemex og Kalita er forskjellige merkevarer innenfor håndbrygget kaffe.

Tips og forklaring til håndbrygget kaffe

Du trenger:

  • En kanne for å helle vann fra.
    De som ofte brukes i håndbrygg har en lang helletut, en såkalt gooseneck.
  • En serveringskanne, eller en stor kopp for å brygge kaffen i
  • Filterholder
  • Kaffefilter
  • Friskt, nykokt vann.
  • Filtermalt kaffe, eller gjerne litt finere malt. (les mer om malingsgrad her)
    Vi anbefaler 60–70 gram kaffe per liter vann. De vanligste måleskjeene er på ca 10 gram, så 6–7 strøkne måleskjeer blir ca 60-70 gram.
  • Mange bruker også en digital vekt og stoppeklokke, for å måle vannet nøyaktig.

Bryggemetode - til en liter kaffe:

  1. Legg papirfilteret i filterholderen, og skyll gjennom med varmt vann. Da får man bort den lille papirsmaken som er i papirfilteret, og man får forvarmet utstyret.
  2. Hell så kaffe i papirfilteret, 30 gram kaffe til 5 desiliter vann er en god mengde.
  3. Hell over det nykokte vannet, og sørg for at all kaffen blir fuktig. Gjerne gjør dette med sirkulære bevegelser.
  4. La vannet renne helt ned.
  5. Hell på mer vann, igjen pass på å fukt all kaffen.
  6. La vannet renne helt ned.
  7. Gjenta dette til du har brukt alt vannet.
  8. Pass på å rør litt rundt i den ferdige kaffen.

Servér kaffen og nyt!

Se hvordan det gjøres her:

Vil du heller lage kaffe på en kaffetrakter?
Se her for hvordan lage traktekaffe
Les mer om viktigheten av riktig malingsgrad på Kaffegeek.
Kaffegeek

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring