Hvordan lage filterkaffe på en kaffetrakter

Å høre kaffetrakteren putre er en fin lyd å starte dagen med.

En kanne kaffe blir traktet i Moccamaster
Moccamaster er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon

Filterkaffe - eller traktekaffe, er den mest brukte bryggemetoden i Norge, og det er jo ikke så rart, siden det er veldig enkelt, og gir en god og smakfull kaffekopp. Men hvor mye kaffe trenger man til 1 liter vann?

Se her hvordan du lager kaffe på en kaffetrakter

For at man skal tilberede kaffe på en kaffetrakter på best mulig måte har vi satt opp en del tips og enkle trinn under.

Tips og forklaring på filterkaffe

Du trenger:

  • En kaffetrakter
    Det finnes mange forskjellige kaffetraktere, men gjerne se at den er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon. Godkjenningen gir garanti for en tilberedning med korrekt tid og temperatur (92-96 grader).
  • Friskt, kaldt vann
  • Filtermalt kaffe, gjerne nykvernet
    Vi anbefaler 60-70 gram kaffe til 1 liter vann. De vanligste måleskjeene er på ca 10 gram, så 6-7 strøkne måleskjeer blir ca 60-70 gram.
  • Kaffefilter
    Styr unna de brune, ublekede papirfiltrene.
Kaffe og kaffebønner
Foto: Shutterstock

Bryggemetode - til en liter kaffe:

  1. Hell på 1 liter vann i vannbeholderen. Helst ikke bruk kolben som følger med kaffetrakteren; bruk heller en ren vannkaraffel eller tilsvarende.
  2. Legg i et kaffefilter i filterholderen. Skyll filteret med vann for å fjerne papirsmak.
  3. Hell oppi 60–70 gram kaffe i filterholderen.
  4. Start kaffetrakteren.
  5. Når det første vannet kommer ut, kan du eventuelt røre litt rundt for å sørge for at all kaffen blir fuktig samtidig.
  6. Når alt vannet har rent ned i kolben, er kaffen klar! Den er best med det samme, og blir raskt bitter. 
    Hvis kaffen ikke blir servert innen 30 minutter, bør du helle den over i en termokanne.

Server kaffen og nyt!

Les mer om viktigheten av riktig malingsgrad på Kaffegeek.
Kaffegeek
Har du lyst til å lage håndbrygg?
Les her for håndbrygget kaffe

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring