Kaffe og julekaker hører sammen!

Både kaffe og julekaker ble utbredt blant folk flest på 1800-tallet. Denne utmerkede kombinasjonen har med andre ord lange tradisjoner i norsk kultur.

Pepperkakebaking
Foto: Colourbox.com

Det er mange grunner til dette. For det første passer den aromatiske drikken til den kalde årstiden. Julen er høytid for sosialt samvær med familie og venner, og da er kaffen selvskreven. Ikke minst gjør kaffe seg veldig godt i selskap med maten som serveres i julen; både som en avslutning på en deilig middag, eller som en følgesvenn til dessert, konfekt, marsipan og ikke minst julekaker. Kaffe utfyller søtsakene og løfter kosen mange hakk!
En aromatisk og fyldig kaffe passer til søt bakst.

En variant du bør teste i den sammenheng, er Evergood Juleblanding. Den produseres bare til jul, og er tilgjengelig rundt juletider i utvalgte butikker.
Og selvfølgelig kan du også med hell kombinere julebaksten med både Evergood Dark Roast og Evergood Classic.

De syv slag

De syv slag hører julen til. Slik har det imidlertid ikke alltid vært. På 1700-tallet ble ikke det vi tenker på som julekaker, oppfattet som nettopp det, ifølge mathistorikeren Henry Notaker. Det første sikre sporet av begrepet «de syv slagene» er rundt hundre år gammelt, i form av en skildring fra et bryllup på Vestlandet. De kakene som ble brukt til jul, ble altså også brukt til fest.
Det finnes svært mange julekaker, så hvilke inngår i «de syv slag»?

I dag eksisterer det litt ulike oppfatninger om dette, men opprinnelig var det sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker.

Småkaker var overklassemat

Det finnes ikke så mye skriftlig materiale om julebakstens historie. Mange av julekakene har røtter i Norge, men de tilhører samtidig en felles europeisk kulturarv. De ulike slagene kom til landet gjennom en periode på flere hundre år. Småkaker var lenge typisk overklassemat for byfolk, men det endret seg på slutten av 1800-tallet. Ettersom de har slått rot i Norge, oppleves de i dag som norske. Julekakene er på mange måter et resultat av eksisterende tradisjoner som har utviklet seg i møte med kaker som har blitt introdusert fra utlandet.

Evergood Juleblanding

Og skulle du etter hvert bli lei av småkakene i julen, så kan du bytte dem ut med sjokolade; sammen med Evergood Juleblanding får du garantert en god smaksopplevelse!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring