Kan kaffe forebygge prostatakreft?

Ny forskning viser at det kan være en sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

mann som drikker kaffe

Faktisk kan hver ekstra kopp daglig redusere risikoen for prostatakreft med 1 %, skriver NHI i en artikkel som bygger på en større undersøkelse publisert i British Medical Journal.

Prostatakreft er en relativt vanlig årsak til kreftdød hos menn i industrialiserte land. Man regner med at så mange som 3 av 4 tilfeller av denne kreftformen oppstår i disse delene av verden. Prostataproblemer gir også flere andre plager for mange menn, og derfor har forskningsinnsatsen på dette området økt betydelig de siste årene. Den omtalte studien det refereres til, baseres på data fra over en million menn i USA, Europa og Japan. Det statistiske grunnlaget for undersøkelsen er derfor relativt omfattende.

I undersøkelsen ble deltakerne delt inn i grupper på bakgrunn av daglig kaffekonsum. Hver kopp deltakerne drakk resulterte i omtrent 1 % lavere risiko for å utvikle kreft.

En mulig forklaring

Funnene i studien er svært lovende, og det finnes flere plausible biologiske forklaringer på hvorfor kaffe har en slik positiv effekt. Bl.a. bidrar kaffe til å øke glukosemetabolismen. I tillegg inneholder kaffe mye antioksidanter og virker betennelsesdempende.  Alle disse effektene kan ha en innvirkning både på utvikling og progresjon av prostatakreft.

Det påpekes imidlertid at mengden kaffe deltakerne drakk ikke nødvendigvis var helt nøyaktig, fordi deltakerne selv rapporterte inn eget kaffekonsum. Deltakerne brukte også ulike tilberedelsesmetoder, noe som også kan ha en innvirkning på studiens resultater. Det kreves derfor mer forskning for å kunne fastslå den nøyaktige sammenhengen mellom kaffe og prostatakreft.

Flere studier

Undersøkelsen det refereres til er ikke den eneste som antyder en sammenheng mellom kaffekonsum og redusert risiko for prostatakreft. Bl.a. ble det gjort en lignende undersøkelse ved Harvard University i 2009. Denne studien viste at de som drakk mest kaffe, hadde 60 prosent lavere risiko for å utvikle aggressive former for prostatakreft, sammenlignet med menn som ikke drakk noe kaffe.

Samtidig er det også viktig å understreke at koffein ikke anbefales av alle for å forebygge prostataplager, selv om det fremgår at dette ikke er et forskningsbasert tips.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring