Kunsten å brenne kaffe

Ved siden av kaffebønner av god kvalitet, er brenningsprosessen av kaffebønnene helt avgjørende for at man får en god og smakfull aroma under selve tilberedningen. Dette gjelder uansett hvilken tilberedningsmetode som benyttes.

Kaffe ferskvare filtermalt hele bønner
Foto: Shutterstock

Kunsten å brenne kaffe, handler om å gi den spesifikke kaffesorten man brenner en riktig kjernetemperatur. Dette er viktig for å finne optimalt forhold for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene. Brennetiden varierer fra kaffebønne til kaffebønne, og det kommer blant annet an på hvordan størrelsen og hardheten på bønnene er.

Kjernetemperaturen for en del kvalitetsblandinger ligger på ca. 214 grader. Tester viser at dette er den optimale temperaturen for en del kvalitetskaffe.
Når kaffebønnene når denne temperaturen etter ca. 6 minutter i brennerkjelen, er de klare.

Bli med en tur inn i vårt brenneri

Det blir svinn av å brenne kaffe

Nå lurer du kanskje på hva vi mener med svinn, men dette er kun at fuktigheten fra kaffebønnene fordamper. I kaffebønner ligger normalt fuktigheten på ca 12 %. Under selve brenningsprosessen fordamper fuktigheten som er lagret i kaffebønnene.

Hver porsjon som går til brenning hos JOH. JOHANNSON KAFFE, er på 440 kilo før brenning. Mye av fuktigheten i kaffebønnene forsvinner under brenning, så vekten redusert til 387,2 kilo etter at brenningsprosessen er ferdig.

Med en gang en brenning er avsluttet, tilføres det 44 liter vann i brennerkjelen. Dette er for å gi kaffebønnene en rask avkjøling.
På grunn av kaffebønnenes varme kjernetemperatur, fordamper alt vannet som blir tilsatt i løpet av noen sekunder.

Har du lyst til å lese mer om hva som påvirker smaken?
Hvorfor forskjellig smak?

Ved siden av at vannet bidrar til en rask avkjøling, skaper dette også en kjemisk reaksjon som gir bønnene en fin, gylden brunfarge.
Videre bidrar denne prosessen til å hindre at bønnene sprekker, og at de får en tynn hinne som beskytter og bevarer aromastoffene inne i bønnene.

Nå skjønner du kanskje at å brenne kaffe er ikke en enkelt prosess, men noe som krever mye kunnskap i mange ledd for at alt skal bli perfekt.

Lyst til å les mer om hvordan kaffebønner får sine unike smaker? Sjekk ut denne artikkelen!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring