Lag den perfekte espresso

En espresso kan drikkes akkurat sånn som den er, men kan også brukes som base i forskjellige melkebaserte kaffedrikker, som for eksempel cappuccino, caffè latte eller en iskaffe.

espresso blir lagd

Espresso er først og fremt en tilberedningsmetode med opphav i Italia. Dette er en liten shot med konsentrert sterk kaffe som er laget under trykk. Den er mye mer intens og kraftig, gjerne med en litt bittersøt ettersmak. Tilbereder du den riktig, vil du få et lekkert gyllent skum på toppen som kalles crema. Mengden kaffe er også svært liten, ca 25-30 ml. Det er derfor vanlig å lage en dobbel.

Smaken på en espresso kommer først og fremst fra hvordan kaffebønnene er brent, for det er da den utvikler de forskjellige smaks- og aromastoffene. Skal du kverne kaffe selv hjemme, så vil enten maskinen din fortelle deg hvilket program du skal bruke. Hvis ikke det står noe om det, så skal den kvernes vesentlig finere enn f.eks filtermalt kaffe. Og husk, den skal kvernes rett før du skal bruke den!

Slik lager du espresso

Dette trenger du:

  • Kaffe som er espressomalt - Til espresso brukes det helst kaffe som er litt mørkere brent.
  • En god kvern - Det er viktig at kaffen blir malt så jevnt som mulig. Dette sikrer en jevn ekstrahering.
  • Espressomaskin - Det finnes mange maskiner å velge mellom, fra små manuelle til store helautomatiske.
  • Espressokopp eller annet som egner seg - Espresso serveres gjerne i små kopper. Det er viktig at formen på koppen eller glasset har en innvendig U- eller eggeform, slik at kaffen kan renne jevnt ned og bidra til en fin og fyldig crema. Koppene/glassene bør være forvarmet og må være så tykke at de holder godt på varmen.
Espresso med nydelig gylden crema!

Fremgangsmåte:

  • Finmal kaffen slik at nok smak slipper ut på den korte tiden den er i kontakt med vannet.
  • Bruk en tamper og press kaffen sammen. Noen liker også å fukte den malte kaffen lett med noen dråper vann, før du setter i gang maskinen.
  • Bruk et trykk som tilsvarer 9 bar. dette stiller du inn på maskinen din. Vannet skal ha en temperatur på ca. 92-96 grader C, og kontakttid er ca. 25 sekunder. Tilberedningstiden kan du styre selv ved å regulere malingsgraden og å presse kaffen bedre sammen når den legges i bajonetten, ca 15 kg trykk. Dette er en treningssak eller smakssak om du vil kalle det det.
  • Om du tilbereder espressoen riktig dannes det et fint, jevnt og gyllenbrunt skum på toppen - dette kaller vi crema. Cremaen skal være kompakt, og ha en jevn høyde på ca 3-4 mm over hele kaffens overflate. Skummet blir gradvis mørkere - og blir borte etter ca. 3-4 minutter.

Dette bør du vite

Siden espresso er en tilberedningsmetode, kan man egentlig benytte den kaffetypen man ønsker etter smak. Her er det verken noe riktig eller galt, men det er et par ting man bør tenke på. En espresso lagd på lysbrente kaffebønner, egner seg ikke like godt med melk da den er mer syrlig enn mørkbrent. Om du lurer på om espresso kaffe er bedre enn annen type kaffe, så er ikke dette riktig. Men veldig ofte så kan vi se at det blir solgt som et dyrere og mer eksklusivt alternativ på menyen hos enkelte kaffekjeder. En espresso kan bedømmes på mange type måter, men den enkleste måte er kanskje å se på cremaen. Den skal dekke hele overflate uten ''sprekker'' slik at aromastoffene fra kaffen forblir oppi koppen. Og så klart kan man jo kjenne det på smaken, men husk at alle espressoer kan smake forskjellig.

Smaken på en espresso kommer først og fremst fra hvordan kaffebønnene er brent, for det er da den utvikler de forskjellige smaks- og aromastoffene. Skal du kverne kaffe selv hjemme, så vil enten maskinen din fortelle deg hvilket program du skal bruke. Hvis ikke det står noe om det, så skal den kvernes vesentlig finere enn f.eks filtermalt kaffe. Og husk, den skal kvernes rett før du skal bruke den!

Sjekk ut Kaffegeek for flere spennende kaffedrikker og tilberedningsmåter.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring