Lag den perfekte espresso

En espresso kan drikkes akkurat sånn som den er, men kan også brukes som base i forskjellige melkebaserte kaffedrikker, som for eksempel cappuccino, caffè latte eller en iskaffe.

espresso blir lagd

Espresso er først og fremt en tilberedningsmetode med opphav i Italia. Dette er en liten shot med konsentrert sterk kaffe som er laget under trykk. Den er mye mer intens og kraftig, gjerne med en litt bittersøt ettersmak. Tilbereder du den riktig, vil du få et lekkert gyllent skum på toppen som kalles crema. Mengden kaffe er også svært liten, ca 25 - 30ml. Det er derfor vanlig å lage en dobbel.

Dette bør du vite

Siden espresso er en tilberedningsmetode, kan man egentlig benytte den kaffetypen man ønsker etter smak. Her er det verken noe riktig eller galt, men det er et par ting man bør tenke på. F.eks en espresso lagd på lysbrente kaffebønner, egner seg ikke like godt med melk da den er mer syrlig enn mørkbrent. Om du lurer på om espresso kaffe er bedre enn annen type kaffe, så er ikke dette riktig. Men veldig ofte så kan vi se at det blir solgt som et dyrere og mer eksklusivt alternativ på menyen hos enkelte kaffekjeder. En espresso kan bedømmes på mange type måter, men den enkleste måte er kanskje å se på cremaen. Den skal dekke hele overflate uten ''sprekker'' slik at aromastoffene fra kaffen forblir oppi koppen. Og så klart kan man jo kjenne det på smaken, men husk at alle espressoer kan smake forskjellig.

Espresso med nydelig gylden crema!

Smaken på en espresso kommer først og fremst fra hvordan kaffebønnene er brent, for det er da den utvikler de forskjellige smaks- og aromastoffene. Skal du kverne kaffe selv hjemme, så vil enten maskinen din fortelle deg hvilket program du skal bruke. Hvis ikke det står noe om det, så skal den kvernes vesentlig finere enn f.eks filtermalt kaffe. Og husk, den skal kvernes rett før du skal bruke den!

Vil du vite hvordan man lager den?

Nettsiden Kaffegeek har laget en guide på hvordan man lager den på best mulig måte.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring