Endelig begynner vi å merke at sommeren er i anmarsj.

Glass med kaffe og sitron

Gradestokken stiger, og da er det på tide å eksperimentere litt med gode og kalde kaffedrikker. Når det gjelder friske og avkjølende kaffedrikker er det mye å velge mellom, og en av disse finnes sågar i tre varianter av frisk iskaffe – alt etter hvor i verden du bestiller den, nemlig Mazagran.

Dette er en frisk iskaffe fra Algerie komponert av tørste franske soldater med sans for koffein. I utgangspunktet er ikke dette en særlig avansert drikk. Basisen var sterk kaffe blandet med kaldt vann. Men den gjorde nytten! Det var en forfriskende tørstedrikk som også tilførte koffein, og de franske soldatene likte den så godt at de tok den med seg da de vendte hjem. Da ble oppskriften standardisert til:

  • 2 shots med espresso
  • Sitronsaft
  • Vann
  • isbiter

Tilpass mengden vann og sitron utifra hva du liker best selv. Den serveres gjerne i egne glass – som kalles, ja du gjetter det sikkert; Mazagran-glass. Dette navnet stammer forøvrig fra en by i Algerie hvor mange franske soldater i sin tid var utstasjonert.

Mazagran-glass kan være vanskelig å få tak i så bruk det du har, for eksempel et vanlig kjøkkenglass.

I dag er kaffedrikken vanlig i Frankrike, Portugal og Østerrike. På de fleste kaffebarer i disse landene finner du Mazagran på menyen, men de tre landene har litt ulik oppskrift på drikken. I Frankrike er oppskriften som nevnt ovenfor. I Portugal tilsettes også sirup for å få en søtere kaffe, og eventuelt litt mynte. Østerrikerne har imidlertid tatt kaffen ett skritt videre – for dem er mazagran en alkoholholdig drikk. De har nemlig tilsatt rom til den franske oppskriften.

Men iskaffe i seg selv gjør nytten en varm sommerdag. Prøv gjerne med kaldbrygget kaffe som gir en annen smaksopplevelse. Kaldbrygget kaffe kan du lage på mange måter. Tips til ulike fremgangsmåter finner du her.

Men hva er så forskjellen på kaldbrygget og varmbrygget iskaffe? Det finner du svaret på her.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring