Slik lager du gresk og tyrkisk kaffe

Gleden over denne kruttsterke søte kaffen har mange hatt på ferier.

Tyrkisk kaffe
Foto: Colourbox.com

Men så kommer vi hjem til de gamle vanene og glemmer bort denne kaffegleden helt til neste ferie. Eller så lengter vi til den og forsøker å få det til her hjemme, uten helt å lykkes. Fortvil ikke, her kommer noen tips til hvordan du kan lage gresk og tyrkisk kaffe.

Fremgangsmåten

  1. For hver kopp du skal servere, heller du 1 ½ kopp vann opp i kannen. Bruk serveringskoppen som mål.
  2. Avhengig av hvor sterk du ønsker kaffen, skal mengden kaffe du putter i kannen være mellom en teskje og en spiseskje til hver kopp.
  3. Så putter du sukker i, og rører til det er helt blandet.
  4. Nå koker du opp kaffen på medium varme, den skal ikke koke for fort; kaffe har en tendens til å koke over, så bli værende ved komfyren.
  5. Før kaffen koker, dannes den deilig tykke, brune cremaen. Ta kaffen av varmen og fordel skummet i koppene. Deretter gir du kaffen et kraftig oppkok. Så tar du kaffen av varmen og serverer den. Alternativt kan du helle halvdelen av kaffen i koppene uten å fjerne skummet, og så sette kannen tilbake på komfyren og koke opp kaffen før du heller i resten. Grunnen til at kaffen skal få et realt oppkok, er at de gode smakene frigjøres når oljen i kaffen slippes. Dette skjer under kokingen.
  6. Til slutt er det bare å servere kaffen med et glass vann ved siden av.

Du trenger en spesialkanne for å få det beste resultatet, den heter briki i Hellas, og ibrik eller cezve i Tyrkia. Dette er de vide, små åpne kannene med lange håndtak som du får servert kaffen fra.

Videre trenger du finmalt kaffe, den fineste oppmalingsgraden du kan få! Sukker er også en vanlig ingrediens i gresk og tyrkisk kaffe, men dette kan velges bort. For å få det autentisk må du bruke små kaffekopper; de er ofte i ganske tykt porselen og på størrelse med romslige espressokopper. En skje trenger du også.

Vel bekomme!

Gresk kaffe som forberedes.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring