Brasiliansk kaffe i Evergood

Det brasilianske innslaget i Evergood bidrar både til å løfte frem smakene og aromaene i de andre kaffesortene, og til å skape en god fylde og en fin munnfølelse.

Innhøsting av kaffebønner

Brasil er verdens ledende produsent og eksportør av kaffebønner. Omtrent en tredjedel av all verdens kaffe dyrkes i Brasil, dette skyldes delvis landets størrelse. Brasiliansk kaffe har som regel en myk og balansert smak.

Kaffeplantasjene i Brasil ligger vanligvis på 400-1600 meter over havet, hvor den gjennomsnittlige høyden er på 1100 moh. Dette kvalifiserer det meste som High Grown Coffee (900-1200 meter), men noen avlinger faller absolutt under den terskelen. Innhøstingen av kaffebønner skjer mellom mai og september. Brasilianske kaffebønner har som regel en myk og balansert smak.

En årlig kaffeproduksjon i Brasil er på ca 40-60 millioner sekker, hver sekk veier ca. 60 kg.

Store lagere som dette er ikke uvanlig og rommer flere 1000 striesekker med kaffebønner!

Brasiliansk kaffe med sterke tradisjoner

Mesteparten av lokalbefolkningen drikker kaffen sin svart med mye sukker - sukkeret er for å dekke over den bitre smaken. Lokalbefolkningen drikker som regel kaffe av bønner med lavere kvalitet. Disse bønnene dyrkes gjerne på lavere høyde og brukes på markeder etc.

Dersom du må ha melk i kaffen, er den mest brukte vanlig kumelk. Så skal du ha en café au lait eller caffè latte i Brasil kalles dette Café com leite. Men om ønsket er en espresso, heter dette Café-curto eller café-espresso. Men den mest vanlig er vel kanskje ‘’cafézinho’’, som betyr en liten kaffe. Denne kaffen er liten og intens, men mest av alt en veldig søt shot av ren svart kaffe. Cafézinho nytes gjerne etter lunsj eller middag, i forretningsmøter etc. "Cafézinho" en del av en stor tradisjon innenfor brasiliansk kaffe. Å drikke cafézinho er en måte å slappe av på, feire, gjøre forretninger, møte venner på og et synonym for "velkommen". Hvor hen du går, vil noen sikkert spørre deg: "vil du ha en cafezinho"? Husk da at de tar vanligvis ikke nei for et svar.

De fleste serveringsteder i Brasil selger cafézinho. Noen ganger kommer den i en liten plastkopp og på mer eksklusive steder, i et fancy glass- eller porselenskopp. Til frokosten blir den ofte inntatt med melk, den berømte "café com leite". Men generelt gjør ikke brasilianere kaffevarianter som islatte eller frappuccino. Kaffe i Brasil holdes enkelt og ukomplisert.

Hvorfor er kaffe så viktig for Brasil?

Brasil er den desidert største produsenten av kaffe i verden, og kontrollerer mer enn 30 % av den internasjonale produksjonen. Kaffe er en av de viktigste råvarene i landbruket, og opprettholder en stabil og økende verdi på aksjemarkedet.

Kaffeplantasje i São Paulo i Brasil.

Kaffe er ikke bare en gammel tradisjon i Brasil som har blitt fulgt av generasjoner og generasjoner, men også en vesentlig del av historien og ikke minst økonomien. Kaffeplanten, opprinnelig fra Etiopia, ble først brakt til landet av franske nybyggere som etablerte seg i delstaten Pará på begynnelsen av 1700-tallet.

Kaffemarkene blomstret under de ideelle forholdene gitt av klimaet, og spredte seg fra Nord-Brasil langs landet, og konsentrerte seg i områdene langs kysten. I løpet av denne perioden representerte sukkerplantasjer den primære økonomiske aktiviteten i landet, og kaffe var bare en luksus. Imidlertid representerte kaffe i 1820 det mest eksporterte produktet fra Brasil. Produksjonen toppet seg da kaffeplantasjene fikk innpass på den fruktbare jorden i Vale do Paraíba – en region som utgjør en del av delstatene São Paulo og Rio de Janeiro.

På 1800-tallet var den brasilianske kaffen det største eksportproduktet som fylte opp det europeiske og amerikanske markedet. Og i 1840 ble Brasil den største kaffeeksportøren i verden. Landet ble sterkt beriket av dette og et nytt samfunn ble dannet, styrt av de såkalte velstående "kaffebaronene" Ikke bare holdt disse "kaffebaronene" tilbake den økonomiske makten i Brasil, men de hadde også betydelig politisk makt, og bidro først til republikkens proklamasjon og deretter sterkt påvirket og til og med bestemt retningen for landets fremtidige presidentvalg. Men bransjen opplevde perioder med opp- og nedturer. Den var nesten utelukkende avhengig av arbeidet med slaver. Etter slaveriets avskaffelse i 1888 kollapset således kaffeproduksjonsindustrien. En løsning for mangelen på arbeidskraft ble snart funnet med regjeringsprogrammer som oppmuntret europeiske innvandrere til å jobbe i de brasilianske kaffefeltene.

Så når du nyter en brasiliansk kaffe i dag, er det en kaffe fylt med sterke tradisjoner og lang historie!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring