Mørkbrent vs lysbrent kaffe - hva foretrekker du?

Noen foretrekker mørkbrente kaffevarianter mens andre synes best om lysbrent kaffe. Det er smak og behag! Men hva består forskjellene i?

Foto: Shutterstock

I utgangspunktet er det ulike prosesser under brenningen av kaffebønnene som gir forskjellen på mørkbrent og lysbrent kaffe. Når kaffen føres inn i brennerkjelen for risting, eller brenning, har brennerkjelen allerede en temperatur på 250 grader. Og temperaturen er akkurat det samme, enten resultatet skal bli mørkbrente eller lysbrente kaffebønner. Kunsten er å brenne de bestemte kaffebønnene på en måte som frigjør aromastoffene som finnes i bønnene. For å kunne vite hva som egner seg best, må brenneren ha kunnskap om råvaren og brennemaskinen. Med utgangspunkt i dette lages det en brenneprofil som skal få det beste ut av bønnene. En erfaren brenner kan lage kaffe med forskjellige egenskaper ved å styre tid og temperatur. Men hva er best eller hva foretrekker du, mørkbrent eller lysbrent kaffe?

Mørkbrent kaffe

Kjernetemperaturen av en mørkbrent variant, er ca. 10 grader høyere enn temperaturen på bønnene som brukes i "vanlige"/lysere varianter. Selve brennetiden er ikke så ulik, men intensiteten i brenningen justeres av varmluften som blåses inn under prosessen. Er du glad i søtere og kraftigere kaffe, bør du drikke mørkbrent kaffe. Det er for øvrig mellombrent og mørkbrent kaffe som egner seg best sammen med melk. Derfor brukes mørkbrent kaffe i espresso-baserte kaffedrikker. Mørkbrent har mer sødme og bitterhet i smaken, men også mindre syre enn lysbrent. Noen kan sammenligne bitterheten med mørk sjokolade, typisk 80 prosent mørk sjokolade-bitterhet.

I følge forskning kan mørkbrent kaffe være mer skånsomt for de som har en sensitiv mage. Mørkbrent kaffe inneholder et stoff som får magen til å produsere mindre syre.

Lysbrent kaffe

Lysbrent kaffe er lysebrun i fargen og har ingen olje på overflaten av bønnene. Smaken bærer ofte preg av en ristet kornsmak og merkbar syrlighet. Den opprinnelige smaken til de unike bønnene beholdes i mye større grad enn i mørkbrent kaffe. Lysbrent kaffe er svært populært i spesialitetskaffeindustrien nettopp for sin evne til å få frem mer livlige og unike smaker fra kaffen. Hvis man er vant til kaffe som er mørkere brent, kan enkelte lysbrente varianter minne mer om te enn om kaffe. Både farge, smak og «body» oppleves som lysere og lettere. Lysbrent kaffe er såpass transparent at det er umulig å skjule eventuelle defekter. Derfor egner lysbrent kaffe seg for kvalitetsbønner.

Kaffemaskin
Mørkbrent kaffe egner seg bedre som espresso enn lysbrent kaffe pga mer sødme og bitterhet i smaken.

Er det mer koffein i lysbrentkaffe?

Mange tror at lysbrent kaffe inneholder mer koffein enn mørkbrent, men stemmer dette?

Mengden koffein bestemmes av mengden kaffe som brukes ved brygging. Vil du ha mer koffein kick? Så er det bare å bruke mer kaffe!
Noen kaffedrikkere tror mørkbrent er sterkere og har mer koffein-kick enn lysbrent. Sannheten er imidlertid at koffeininnholdet forblir stort sett det samme under hvert trinn i brenneprosessen. Forskjellen er smaken, ikke mengden koffein. Men det kommer også an på hvilke kaffebønner som brukes. Robusta kaffebønner har f.eks høyere koffein innhold enn Arabica. En enkel tommelfingerregelen er: Det er ikke fargen på kaffebønnen som avgjør; bare legg til mer kaffe for å få mer koffein.

Et unntak for hver regel? Jepp! Her er det: Målt i vekt er koffeininnholdet praktisk talt likt i mørkbrent og lysbrent kaffe. Men hvis målt med måleskje, vil lysbrent kaffe ha litt mer koffein, siden bønnene er tettere enn en mørkbrente. Fordi de har blitt stekt lenger, har mørkbrente kaffebønner mindre masse. Måling med en måleskje (volum) tar ikke hensyn til bønnens tetthet, slik som måling etter vekt (masse), det er her denne myten er født. Så en måleskje med lyse bønner kan resultere i 70 mg koffein, mens en måleskje mørke bønner bare kan produsere 65 mg.

Så nå som mørkbrent vs lysbrent-myten er oppklart, er det bare å finne ut hvilken kaffe du synes smaker best! Mørkbrent eller lysbrent?

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring