Den sosiale oljen

Har du lyst på et innblikk i kaffens fascinerende verden? Få med deg denne spennende dokumentarserien som viser akkurat det – kaffens fascinerende verden.

Line Verndal lukter på en kopp kaffe
Programleder i dokumentarserien er Line Verndal.

Den sosiale oljen er blitt til gjennom et samarbeid mellom JOH. JOHANNSON KAFFE og Matkanalen. Dokumentaren gir et unikt innblikk i kaffens mangslungne univers, og den tar opp en rekke temaer knyttet til en av verdens mest konsumerte drikker.

Dokumentarfilmen kan på mange måter beskrives som en kjærlighetserklæring til kaffe, og den er også ment som en hyllest til alle dem som står bak de ulike leddene i produksjonskjeden. Programleder Line Verndal besøker kaffebønder i Colombia som forteller om sin hverdag og utfordringene de møter som kaffedyrkere. I Brasil snakker hun med innkjøpere og eksportører, og her hjemme møter hun førsteamanuensis Erling Dokk Holm som forteller om hvorfor kaffen er blitt en så viktig del av vår kultur.

Dokumentaren har også intervjuer med en rekke kjente bransjepersonligheter som deler sin kunnskap om markedet, trender og utfordringer – blant annet knyttet til de klimaforandringene som skjer.

Forutsetninger for kvalitet

Filmene fokuserer også på alt som må til for å produsere kaffe av ypperste kvalitet. Den viser hvordan det å sette sammen blandinger og det å brenne kaffen på riktig måte får frem de gode aromaene. I den forbindelse besøkes Norges største kaffefabrikk, hvor vi får et innblikk i det som ligger bak produksjonen av høykvalitetskaffe til konsument.
Det rundes av med et besøk på kaffebaren Supreme Roastworks hvor Odd Steinar Tøllefsen, verdensmester i kaffebrygging, gir konkrete råd til hvordan du skal lage god kaffe hjemme.

Episode 1 - 1001 kopper kaffe

Episode 1: Vi Nordmenn elsker kaffe. Vi drikker den gylne drikken over alt og når som helst. Line Verndal tar oss med på en reise inn i kaffens verden og undersøker hvordan kaffe har blitt en såpass viktig del av vår kultur.

Episode 2 - Hvor kommer god kaffe fra?

Episode 2: Det meste av kaffen vi drikker i dag er fortsatt håndplukket, og et viktig levebrød for millioner av mennesker verden over. Bli med til Colombia hvor Line møter menneskene bak det sorte gullet.

Episode 3 - Foredling av kaffe

Episode 3: Kunnskapen om god kaffedyrking går ofte i arv gjennom generasjoner. I denne episoden møter Line neste generasjons kaffedyrkere og lærer mer om hvordan kaffen prosesseres.

Episode 4 - Kaffe som handelsvare

Episode 4: I dag er kaffe en av verdens største handelsvarer. Bli med Line til Brasil hvor hun lærer mer om kaffens historie og hvordan kaffe produseres i stor skala.

Episode 5 - Den perfekte balansen

Episode 5: Norge har noe av verdens beste kaffe, men dette kommer ikke av seg selv. Line tar oss med til et av Norges største kaffehus for å se hvordan kaffen blandes, brennes og pakkes.

Episode 6 - Fra bønne til kopp

Episode 6: Line tar turen til Supreme Roastworks på Grünerløkka i Oslo og møter en verdensmester i kaffebrygging for å lære mer om hvordan man kan lage god kaffe hjemme!

Er du ekstra interessert i kaffe?
Da bør du sjekke ut Kaffegeek

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring