Det er en selvfølge å levere på miljø

Ved å bygge smart og kompakt med treverk, og gjennom å basere seg på ren energi, har JOH. JOHANNSON KAFFE laget Norges miljøvennlige kaffebrenneri.

Norges miljøvennlig kaffebrenneri

– Det høres kanskje rart ut å bygge et kaffebrenneri i tre, men teknikken vi har brukt gjør at treverket tåler varme med god margin, forklarer Ole-Kristian Mosvoll, som er bærekraft- og prosjektdirektør hos JOH. JOHANNSON KAFFE – eller bare Joh. Kaffe, som man sier på brenneriet på Vestby.

– For oss var det viktig å tenke både teknikk og miljø – samtidig. Rent teknisk hadde det kanskje vært enklere å gå for betong eller stål. Men miljødelen av regnestykket gjorde at treverk fungerte best.

Klima er et regnestykke

Et klimanøytralt bygg er som et regnestykke. Alle verdiene må være riktige for å kunne sette to streker under svaret. En av disse verdiene er å ikke bygge på dyrkbar mark. En annen verdi er riktig størrelse, som i antall kvadratmeter.

– De kvadratmeterne du ikke bygger, gir store utslag i klimaregnskapet. Jo mindre areal du har, jo mindre blir behovet for energi, forteller administrerende direktør i JOH. JOHANNSON KAFFE, Espen Gjerde.

– Det at vi har bygget kompakt og effektivt, har vært avgjørende for å kunne redusere CO2-utslippene våre med hele 85 prosent.

Sol og biogass

En annen avgjørende faktor for den kraftige utslippsreduksjonen, er bevisst bruk av grønn energi. Selve bygningen er dekket med 4000 kvadratmeter solcellepaneler. Energien som disse panelene lager, dekker behovet til viktige deler av kaffebrenneriets infrastruktur. Det øvrige energibehovet dekkes inn ved hjelp av miljøvennlig biogass, og ved gjenvinning av overskuddsvarme.

– Alle disse verdiene er med på å gjøre at klimaavtrykket som kaffebrenneriet setter, bare er halvparten av det som er faktisk er tillatt. Det betyr at vi overoppfyller miljøkravene, og det er vi stolte av, fortsetter Espen Gjerde.

Solseller
Solceller - på utsiden av store deler av kaffebrenneriet

Miljøkultur

JOH. JOHANNSON KAFFE fikk sin første miljøsertifisering for 10 år siden, i 2011. Flere sertifiseringer har fulgt på. Norges miljøvennlige kaffebrenneri på Vestby er sertifisert som BREEAM-NOR Excellent, som er byggebransjens måte å si at man har gjort det meste riktig.

– Det at vi har pålagt oss selv strengere miljøkrav enn det myndighetene setter, har vært både viktig og riktig. Det har gjort at vi har fått et anlegg som er rigget for fremtiden. Det viser både miljøengasjementet vårt, og styrker konkurransekraften vår, avslutter Ole-Kristian Mosvoll.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring