En smakebit av Guatemala i Evergood

Kaffesorten Huehuetenango fra Guatemala er en fruktig kaffe som kommer fra dette landets mest kjente kaffedistrikt, og regnes som noe av det beste som finnes på markedet.

Innhøsting av kaffe i Guatemala

Kaffebønner dyrket i Guatemala har vanligvis smaksnoter som indikerer en fyldig body og en rik sjokolade-kakaosmak, og en fløtekaramellaktig sødme. Guatemalansk kaffe er ekte sentralamerikansk kaffe. Spesielt den grønne kaffen med bønner som dyrkes i kaffedyrkingsregionene Atitlan og Antigua i landets sentrale høyland, viser disse egenskapene i tillegg til en floral syrlighet som ofte er krydret eller sjokoladeaktig.

Hemmeligheten bak denne gode smaken handler ikke nødvendigvis om plantene selv, men mer om miljøet der de dyrkes.

I dag dyrkes kaffe i store deler av Guatemala, med rundt 270 000 hektar plantet med kaffe, hvorav nesten alt (98 %) er dyrket i skyggen. Landets produksjon er nesten utelukkende Arabica og tilberedes oftest ved bruk av vasket metode, selv om naturlige og ulike halvvaskede metoder øker i popularitet, med stadig flere fine eksempler. Guatemala drar nytte av store høyder og så mange som 300 unike mikroklima. Det er konstant nedbør i de fleste regioner og mineralrik jord. Innhøstingen skjer mellom november og april. Men selv om landets rykte som produsent av spesialkaffe er fantastisk i dag, har det ikke vært en enkel vei.

Farmer som jobber med tørkingen av kaffebønner

Kaffens historie

Kaffetrær ble opprinnelig brakt til Guatemala av jesuittmisjonærer på midten av 1700-tallet som prydplanter. Det var ikke før på midten av 1800-tallet, da oppfinnelsen av syntetiske fargestoffer ødela Guatemalas indigo- og cochenillefargeindustri, at landet begynte å dyrke kaffe kommersielt i betydelig skala. I 1880 var 90 prosent av Guatemalas eksport kaffe. Bortsett fra 1940, da eksporten ble suspendert på grunn av andre verdenskrig, har kaffe forblitt Guatemalas største eksport.

Men noen tøffe utfordringer har det vært på veien. Guatemalas lange og blodige borgerkrig (1960-1996) ødela millioner av liv, eroderte økonomien, forverret fattigdom og skapte sosial og politisk ustabilitet som fortsatt plager landet i dag. Kaffeproduksjonen stabiliserte seg egentlig bare og begynte å øke ved århundreskiftet, og fortrengte macadamia- og avokadoproduksjonen på mange områder. Siden tidlig på 1990-tallet har Anacafé, landets kaffestyre, ledet banebrytende innsats for å definere landets kaffeproduserende regioner basert på koppprofil, klima, jordsmonn og høyde. Som et resultat av dette ambisiøse prosjektet har 8 forskjellige regioner som produserer Strictly Hard Bean (SHB) kaffe blitt identifisert i Guatemala:

  • Antigua Coffee
  • Acatenango Valley
  • Atitlán
  • Cobán
  • Fraijanes Plateau
  • Huehuetenango
  • Nueva Oriente
  • San Marcos
Kaffebønner som akkurat er plukket.


Fun fact: Visste du at til tross for sin lille størrelse, er Guatemala en av de ti beste kaffeprodusentene i verden med mer enn 204 000 tonn kaffebønner i året?

Pulverkaffe og tradisjoner

Noe av den beste kaffen i verden kommer fra Guatemala. Kaffe fra åsene i Atitlan eksporteres over hele verden så vi kan nippe til frokostbakverk, kaker, toast, egg, hva enn vi spiser i forbindelse med morgenkoppen med kaffe. Og da skulle man jo også tro at det var dette var en vanlig tradisjon i Guatemala gjør også. Men tro det eller ei, guatemalere drikker ikke denne type kaffe så ofte.

De fleste i Guatemala drikker faktisk pulverkaffe som mest sannsynligvis er importert fra Colombia. Dette er den typen kaffe som er mest populær i de fleste hjem, og årsaken til dette er økonomi! De er omringet at fantastisk kvalitetskaffe, men de færreste har råd til å kjøpe dette. Noen unner seg kanskje en kopp i løpet av dagen, men for det meste går det i pulverkaffe. Det har vært slik i lang tid, kjøpmenn kan tjene mer penger på å eksportere varene sine til den andre siden av verden enn å selge det lokalt for småpenger. Men det betyr ikke at du finner god kaffe i Guatemala. De senere årene har det blitt mer og mer populært med kaffebarer hvor de selger deilig nykvernet og traktet kaffe og utvalget i dagligvare butikker har blitt mye større enn det en gang var.

Coffee Harvest Celebration

En morsom tradisjon i Guatemala er Coffee Harvest Celebration. Hvert år i begynnelsen av februar arrangeres det en spennende to-dagers festival i Fraijanes, like utenfor Guatemala City. Feiringen skaper et levende crescendo i den søvnige byen når feiringen, som begynner med prosesjonen til Virgen de Candelaria og avsluttes med feiringen av El Sagrado Corazon de Jesus, finner sted. Du kan forvente å oppleve en overflod av god mat, tradisjonell musikk og selvfølgelig, rikelige mengder kaffedrikking.

Er du en stor kaffe-elsker kan denne festivalen være noe å sette på bucket listen din!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring