Et hint av Kenya i Evergood!

Innslaget av Kenya i Evergood er kvalitetskaffe som har god fylde med smaksinnslag av solbær og karamell. Høykvalitets kaffe fra Kenya er en av de mest ettertraktede kaffesortene i verden.

Mann som plukker kaffebær i Kenya

All kaffe fra Kenya er Arabica-kaffe og det dyrkes i høyder fra 1400 meter til 2000 meter over havet i vulkansk jord på de høye platåene rundt det snødekte Kenya-fjellet og foten av Aberdare-fjellet. Denne høyden gjør at kenyanske kaffebønner kvalifiserer for Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB) status. Den store høyden betyr at kenyansk kaffe vokser sakte, noe som gir god tid til å utvikle seg og gir massevis av næringsstoffer til kaffebønnen.

Kaffeindustrien i Kenya involverer mange små gårder og kooperativer så vel som større eiendommer. I alt er rundt seks millioner kenyanere involvert i landets kaffeindustri, med de fleste gårder som består av 50-500 trær.

Kaffeboks med Kenya
Kenya er et fantastisk innslag i Evergood kaffen.

Kaffens historie

Kaffe ble introdusert i Kenya i 1893 da misjonærer importerte Bourbon-kaffe fra Brasil. Den ble først dyrket ved Bura i Taita Hills, deretter under irrigasjon ved Kibwezi i 1900 og ved Kikuyu i 1904. Kenya var på den tiden kontrollert av Storbritannia og var kjent som Øst-Afrika-protektoratet. Britene kontrollerte derfor jordbruket i regionen, som inkluderte kaffedyrking.

Alle avlinger dyrkes av de hvite nybyggerne, og innfødte skulle sørge for gratis eller billig arbeidskraft. Til å begynne med var det ingen forskrifter om planteoppdrett, produksjon, foredling, gradering og markedsføring. Så kaffemarkedsføring ble håndtert av rudimentære institusjoner mellom 1900 og 1933, som var da koloniregjeringen etablerte et kaffestyre (CB). Styret var ansvarlig for kaffelisens, inspeksjon og promotering. Et Coffee Marketing Board (CMB) ble opprettet i 1946 for å imøtekomme kaffemarkedsføringsaktiviteter. Det ble fullt operativt 1. juli 1947, og senere avskaffet i 1971. Kaffemarkedsføring ble derfor ansvaret for Coffee Board of Kenya (CBK).

CBKs rolle har endret seg over tid gjennom ulike endringer. I juli 2001 ble det vedtatt en ny kaffelov som opprettet styret som et lovpålagt organ under Landbruksdepartementet. Loven spesifiserte nye roller for CBK (for tiden kaffedirektoratet under The Agriculture, Fisheries and Food Authority (AFFA) som inkluderer: Utforme retningslinjer for å forbedre kaffeproduksjon, prosessering og lokal og global markedsføring Registrering og lisensiering.

Fem beste i verden!

Mange lister kenyansk kaffe blant de fem beste i verden. Med sin rike body, syrlighet, intense smak og herlige aroma, er ikke det så rart. Kenyansk kaffe er kjent for sin spesielle syrlighet og undetoner av bær. En god Kenya-kaffe er levende, men likevel ren og sprø, ikke subtil eller delikat, og vanligvis veldig godt balansert. Noter av sitronaktig sitrus kan være tilstede, til og med pepper, sammen med toner av bjørnebær. Ettersmaken til en Kenya-kaffe kan være ganske tørr med sitronskall, eller kanskje vinaktig.

Faktorer som morgensol vs. kveldssol påvirker hvordan smakene og kjemikaliene i kaffekirsebæret utvikler seg over tid.

Kaffebønner som ligger til tørking på ''solsenger''.

Høsting og behandling

Kenyas kaffeavlinger blomstrer generelt etter at regnet begynner - dette skjer i mars og april, med kaffekirsebær (frukt) som modnes fra mai til juli, og deretter igjen i september og oktober, med det meste av Kenyas kaffekirsebær som blir modne fra oktober til desember. Sur jord gir optimale vekstforhold på de øvre høyplatåområdene rundt Kenya-fjellet, inkludert Aberdare-området, Nyanza, Kisii, Bungoma, Kericho og Nakuru. De botaniske Arabica-variantene som dyrkes i disse områdene ble først introdusert fra Etiopia.

Etter innhøstingen blir de vasket og tørket på høye ''solsenger''. Deretter skilles de etter vekt, størrelse, form og farge – dette hjelper til med å isolere de beste kaffebønnene samtidig som man fjerner defekte bønner som kan gi en bismak til en ellers førsteklasses gourmetkaffe.

Av alle premium gourmetkaffene i verden – og det er relativt få på toppen – er Kenyansk kaffe kanskje den mest konsekvente høykvalitets kaffebønnen som også er konsekvent tilgjengelig.

Det holdes auksjoner hver tirsdag i høstsesongen, noe som skaper en situasjon med priskrig om de beste Kenya-kaffene. Dette markedssystemet i Kenya er flere tiår gammelt og går generasjoner tilbake.

Tradisjoner

Den konsentrerte svarte kaffen – tradisjonelt brygget over en kullkomfyr i høye messingkjeler som minner om den antikke arabiske verden – er en spesialitet fra den kenyanske kysten som er bevart for menn. Den eldgamle praksisen har ikke klart å trekke inn en yngre skare for å videreføre tradisjonen.

Kenyanere har for det meste drukket te opp igjennom tidene, men de senere årene, etter at det har dukket opp flere og flere kaffebarer, har trenden hatt en rask vekst. I 2019/2020 ble det innenlandske forbruket av kaffe i Kenya estimert til å nå ca. 1 500 tonn.

Kvinne som brenner kaffe
Kvinne som brenner kaffe på en tradisjonell måte i Arusha Tanzania

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring