Farmers

Etiopias kaffebønder merker klimaforandringene

Arabica-kaffens hjemland Etiopia merker klimaforandringene på kroppen, noe som skaper store problemer for landets kaffeavlinger.

Etiopisk kaffebonde plukker kaffebær
Etiopiske kaffebønder er bekymret.
Foto: Shutterstock.com

Ifølge National Public Radios nettside «The Salt» er nedbøren i Etiopia redusert med mellom 15 og 20 prosent siden 1970-tallet.

Bare i byen Gore i den sørvestre delen av landet har nedbøren minket med så mye som 1016 millimeter siden 1950-årene. I tillegg har økte temperaturer ført til dramatiske tørkeperioder. Alt dette påvirker landets kaffeproduksjon, som er bærende i den etiopiske økonomien.

Kan miste over halvparten av kaffedyrkbart land

På grunn av klimaforandringer kan Etiopia miste opp mot 59 prosent av sitt kaffeproduserende landbruksareal frem mot århundreskiftet, viser en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Plants. Den britiske forskeren Aaron Davis sier til NPRs «The Salt» at det er de etiopiske kaffebøndene som merker klimaforandringen som hardest. Davis arbeider ved Royal Botanic Gardens i London, og er en av forfatterne bak studien. Davis og kolleger har besøkt Etiopia gjennom en årrekke for å kvalitetssikre satellittbaserte værdata opp mot virkeligheten på bakken, og har kunnet bevitne den tragiske utviklingen med egne øyne.

Kaffedyrking i høylandet

En mulig løsning for å kunne beholde deler av den lukrative kaffedyrkingen i Etiopia, er å flytte plantasjene opp i høylandet. Dette er imidlertid forbundet med høye kostnader; for høye for de fleste lokale kaffebøndene, konkluderer Aaron Davis.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring