For mange er nok espresso et kjent begrep og en viktig del av hverdagen. Den rike smaken og sterke aromaen tiltrekker seg kaffeentusiaster verden over og representerer mer enn bare en kopp kaffe.
Forskjellen mellom vanlig kaffe og espresso handler mer om bryggemetode enn noe annet. Der kaffe brygges ved sakte filtrering av varmt vann, brygges espresso ved at varmt vann presses gjennom kaffen under svært høyt trykk. Å brygge en espresso tar omtrent 30 sekunder og etterlater en mer konsentrert og intens smak. Et annet kjennetegn ved espresso er det tynne laget med skum på toppen, kjent som crema.
På grunn av sin intense aroma vil espresso oppleves som mer bitter i smaken sammenlignet med vanlig filterkaffe. Den konsentrerte kaffesmaken gjør dermed espresso ypperlig som smakstilsetning i både kaker og desserter.
Espresso fungerer også fint som base for flere andre populære kaffedrikker. Ved å tilsette varmt vann til espressoen får man det vi kaller en americano, som er den drikken som minner mest om vanlig brygget kaffe. Tilsetter man steamet melk resulterer det i varianter som latte, cappuccino eller macchiato.
I tillegg finnes det også mange oppskrifter, både for kalde, søte eller alkoholholdige drikker som inneholder en shot espresso. Hver variant har sin særegne smak og konsistens, alt avhengig av hvilke kaffebønner og andre ingredienser som benyttes.
Espressoens opprinnelse
Etter hvert som kafékulturen i Italia begynte å spre seg, økte også behovet for å kunne fremstille kaffe på en raskere måte. De første industrielle kaffemaskinene ble tatt i bruk rundt 1830-tallet, men det var ikke før rundt 1890-tallet at italieneren Angelo Moriondo tok patent på en kaffemaskin som klarte å behandle kaffe under høyt trykk. Denne maskinen ble igjen, på begynnelsen av 1900-tallet, videreutviklet av den italienske oppfinneren Luigi Bezzera, noe som resulterte i en enda raskere bryggeprosess. Derav navnet espresso som på italiensk betyr “raskt levert”.
Andre hevder også at ordet espresso har sin opprinnelse fra verbet “å esprimere” som betyr å klemme eller presse ut.
I senere tid ble det utviklet både manuelle og semi-automatiske maskiner, noe som styrket espressoens rolle som en del av den italienske identiteten. I tillegg førte den eksplosive veksten av kaféer og espressobarer som sosiale møtesteder blant befolkningen, til at den italienske kaffekulturen står like sterkt i dag som da.