Hva inneholder mest koffein?

Behov for litt ekstra energi? Visste du at du at det er mer koffein i kaffe enn i en energidrikk?

Bilde av en kaffekopp sammen med en illustrasjon som viser fult eller lavt batteri

Om man ønsker en rask energiboost, står valget ofte mellom en kopp kaffe eller en energidrikk med høyt innhold av koffein. Begge alternativene vil riktignok gi deg en merkbar økning i energinivået, men generelt sett er kaffe et sunnere valg. Her forklarer vi hvorfor!

Mer koffein og sunnere

Når man ser på koffeininnholdet, er det mer koffein per 100 ml kaffe sammenlignet med energidrikker. En vanlig kopp kaffe kan inneholde 40-120 mg koffein per 100 ml, men dette avhenger av bryggemetode og kaffetype.

En energidrikk inneholder normalt mellom 30-50 mg koffein per 100 ml. Dette kan såklart variere, men stort sett er koffeininnholdet i energidrikker oftere lavere enn i kaffe.

Det som kanskje er det viktigste her, om du er på utkikk etter en drikk som gir deg energi, så er det fokuset på sunnhet. Vanlig svart kaffe er fri for sukker og kunstige tilsetningsstoffer, samt at den inneholder naturlige antioksidanter og polyfenoler med betennelsesdempende egenskaper og vil ha en gunstig effekt på helsen. Studier viser at et moderat kaffeinntak kan være knyttet til en redusert risiko for flere kroniske sykdommer, bl.a. type 2 diabetes og Parkinsons.

Filtermalt kaffe i en pour over

Mange energidrikker har et høyt innhold av tilsatt sukker og kunstige ingredienser som over tid kan påvirke helsen din. Overdrevent sukker inntak kan føre til overvekt, økt risiko for metabolsk syndrom (samle begrep for flere livsstil sykdommer), og type 2 diabetes. I noen tilfeller kan man også oppleve tannråte. I tillegg inneholder energidrikker stimulerende midler som ved høye inntak, kan ha en negativ helseeffekt.

Her finner du en bedre oversikt som viser koffeininnhold per 100 ml.

Tabellen viser at espresso inneholder mest koffein per 100 ml, mens instant kaffe ligger nederst på skalaen. Dette viser at du kan justere koffeininntaket ditt basert på hvilken type kaffe du velger, samtidig som du unngår de uheldige helseeffektene som kan komme ved drikke energidrikker.

Konklusjon

Vi vet nå at både kaffe og energidrikker kan gi deg en energiboost, men det er ingen tvil om at kaffe er et sunnere valg. Kaffe har høyere koffeinnivå og er ikke tilsatt sukker og kunstige tilsetningsstoffer, som de fleste energidrikker har. Så konklusjonen er at om du ønsker en sunn og effektiv energiøkning, er desidert en kopp kaffe det beste alternativet.

Ønsker du flere spennende kaffefakta, sjekk ut KaffeGeek!

Kilder: KaffeGeek.no, Wikipedia.org

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring