Hvilken malingsgrad

Visste du at det er standarder for malingsgrader i Norge?

Malt espresso og hele kaffebønner
Malt kaffe og kaffebønner

I Norge er det standarder for malingsgrader for kaffe. I disse standardene er det fire forskjellige malingsgrader som er for de mest brukte tilberedningsmetodene. Men hvilken malingsgrad skal man bruke?

Dette bruker også å komme frem på selve kaffeposene uansett hva slags kaffetype du kjøper. Det betyr at kaffen har en riktig malingsgrad for akkurat den tilberednings-metoden du måtte ønske. Enten det er filterkaffe, kokekaffe eller presskanne kaffe.

Mange gode kaffekverner lar deg også velge mellom de ulike malingsgradene, fra fint til grovt.

Disse standardene er satt av Norsk Kaffeinformasjon, og skal gjelde for alle kaffebrennerier i Norge.

Kontakttiden mellom vann og kaffe

Man kan enkelt si at man bruker grovmalt kaffe til de metodene der kaffen bruker lang tid på å brygges, og finmalt kaffe til de metodene som bruker kort tid. Men hva betyr egentlig kort tid eller lang tid? Og hvorfor har det noe å si for selve malingsgraden?

Hvilke malingsgrader finnes det?

De forskjellige malingsgradene er derfor tilpasset de mest brukte tilberedningsmetodene, og her er en liten guide på hvilken du skal velge.

Espressomalt kaffe er veldig finmalt kaffe, men den har som oftes ingen standard malingsgrad, da den bør tilpasses hver kvern og kaffemaskin.

Bryggemetoder som mokkakanne og aeropress gir best kaffe om malingsgraden ligger et sted mellom ekstra finmalt og finmalt.

Filtermalt

Filtermalt kaffe er den malingsgraden som er mest vanlig i Norge, og skal brukes på vanlige, kaffetraktere. Kontakttiden på en kaffetrakter er om lag 4-6 minutter.

Kontakttiden for en presskanne bør ligge på 4–7 minutter, og kaffen bør derfor males noe grovere enn filtermalt kaffe. Malingsgraden inngår ikke blant de fire standardene, men flere kaffemerker har en egen variant med «presskanne kaffe».

Presskannemalt

Presskannemalt ligger ett sted midt i mellom filtermalt og kokmalt. Bruker man presskannemalt kaffe bør bryggetiden være omtrent 6 minutter.

Man kan godt bruke både filtermalt kaffe i presskanne eller kokmalt for den saks skyld, men da skal man bare justere kontakttiden litt.

Kokmalt kaffe

Kokmalt kaffe brukes som regel når man skal koke kaffe på en kjele, eller til tilberedningsmetoder som har kontakttid på 6 til 8 minutter.

Maksimal anbefalt kontakttid for kaffe blir for øvrig sagt å være 8 minutter.

Kaffemaskiner

Kaffemaskiner er mer og mer populære for å lage ordentlig god kaffe hjemme.

Har du en automatisk kaffemaskin med kvern, anbefaler vi at du leser bruksanvisningen for akkurat din maskin på hvordan lage god kaffe.
Disse maskinene har som regel ulike innstillinger og justeringer for alt fra hvor fint bønnene blir malt, eller hvor lang kontakttid det er mellom kaffen og vannet. Det er derfor vanskelig å si noe om hvilken malingsgrad som passer for akkurat din maskin. Vi anbefaler derfor at du prøver deg frem slik at du finner frem til akkurat de innstillingene som passer for deg, slik at kaffen blir nøyaktig slik du ønsker.

Husk at rådene ovenfor kun er veiledende. Du bør finjustere malingsgraden for å perfeksjonere kaffen i henhold til dine smakspreferanser! Hvilken malingsgrad er din favoritt? Vi håper du finner den!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring