Hvordan lage god kaffe på en mokkakanne

Mokkakanne er en tilberedningsmetode som gir en intens kaffe som smaker litt bittert. Forskjellen med å bruke en mokkakanne er at man ikke vil få den samme fine cremaen som danner seg på en riktig tilberedt espresso. Så hvordan lage god kaffe på en mokkakanne?

Mokkakanne med finmalt kaffe

Moccakanne, espressokanne, Bialetti, mokkakanne med k, navnene er mange for denne lille ''kaffekannen''. Denne type måte å lage kaffe på, gir en intens kaffe som smaker litt bittert. Men hvordan lager man god kaffe på en mokkakanne?

Dette trenger du:

  • En mokkakanne
  • Kaffe
    Kaffe som skal brukes i en mokkakanne er gjerne like finmalt som en espresso. Så enten bruk en veldig finmalt kaffe, eller kvern kaffen på ett av de laveste gradene på din kvern
  • Friskt, kaldt vann
  • En kokeplate

Bryggemetode - til en kopp kaffe:

1. Fyll friskt, kaldt vann opp til ventilen i den nederste delen av mokkakannen.

2. Sett filterbiten oppå vannbeholderen, og ha i den finmalte kaffen i filteret.
Trykk lett over med en skje.

3. Skru toppen av kannen sammen med bunnen, og sett mokkakannen på kokeplaten.

4. Når du hører en fresende lyd, og det har kommet kaffe, ca tre fjerdedeler i den øvre delen, tar du kannen bort fra platen. Og slik har du lagd en god kaffe på en mokkakanne.

Hva er en mokkakanne?

I en mokkakanne er det tre deler. Først en vannbeholder nederst, som det settes en filterholder på. Filterholderen har et rør som går ned i vannbeholderen, som trekker vannet ut. Så den øverste delen som er selve kaffebryggeren. På denne måten kan man brygge kaffe ved å føre kokende vann med damp under trykk gjennom malt kaffe.

Mokkakannen eller moccakanne er oppkalt etter den jemenitiske byen Mocha. Den ble oppfunnet av en italiensk ingeniør ved navn Alfonso Bialetti i 1933, og ble raskt en av stiftene i italiensk kultur Den opprinnelige mokkakannen er laget av produsenten Bialetti og de har produsert disse siden 1950-tallet. En mokkakanne blir derfor ofte kalt en Bialetti-kanne.

Mange tror de lager seg en kopp espresso når de bruker en moccakanne, da den smaker ganske likt, men det er faktisk en kopp mokka. Forskjellen er at ved å bruke en mokkakanne vil vi ikke få den samme fine cremaen som danner seg på en riktig tilberedt espresso. I tillegg er en espresso ofte laget med et trykk på rundt 9 bar, mens en kaffe laget på en mokkakanne, er laget med et trykk på rundt 1–1,5 bar.

Shutterstock.com

Kaffen er nå klar til servering og bør nytes straks.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring